Szeged a Jelenben: a remény városát mutatja be elsőként a ma indult hetilap

Tizenkét oldalon, önálló mellékletben mutatja be A remény városa címmel Szegedet a legújabb közéleti hetilap, a Jelen. A kilencezer példányban megjelent új sajtótermék ma reggel került először az újságosstandokra.
Szeged a Jelenben: a remény városát mutatja be elsőként a ma indult hetilap

„Szeged büszke magyar város, amely a rendkívüli időkben is ragaszkodik legfőbb értékeihez: a szabadsághoz és a szolidaritáshoz. Néhányan azt gondolják, az új társadalmi kihívásokra a demokrácia korlátozásával kell válaszolni, amelynek velejárója az önkormányzatiság felszámolása is. Mi azonban Szegeden ragaszkodunk városunk függetlenségéhez és európai hagyományainkhoz, amely fejlődésünk záloga volt az elmúlt ciklusokban is. Mi továbbra is azt szeretnénk, hogy a szegediek életéről, a városunkat érintő legfontosabb ügyekről az itt élő emberek hozhassák meg a döntéseket.” – írja Botka László polgármester köszöntőjében.

A városunkról szóló mellékletben a hagyományos termelő vállalatok – a Pick, a Sole-Mizo és a ContiTech Rubber Industrial – mellett az informatikai és szoftvercégek, valamint a szolgáltató szektor legfontosabb képviselői is bemutatkoznak. De az is kiderül, mitől sikeres a szegedi gazdaság és a koronavírus-járvány utáni időszak milyen újabb távlatokat nyithat.

Szeged a szolidaritás városa, az idén több mint egymilliárd forintot költ az önkormányzat a rászorulók támogatására. A hetilap cikke kiemeli, Botka László polgármester tegnap jelentette be, a járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet ellenére az idén is segíti a város a szegedi diákok iskolakezdését és az idősek napján a nyugdíjasok is számíthatnak a 10 ezer forintos önkormányzati támogatásra.

Szegedet jelenleg 80 ezer fa zöldíti, hűsíti, és 450 futballpályányi, összesen 3,3 millió négyzetméter zöld területet gondoz a város környezetgazdálkodási cége. Az önkormányzat azonban nem elégszik meg ezzel: a Zöld Város Programban 2020 végéig több mint 5 milliárd forintot fordítanak különféle zöldprojektekre. A cél pedig az, hogy néhány év múlva Szeged legyen a legzöldebb és legegészségesebb magyar nagyváros.

A mellékletben részletesen olvashatnak az érdeklődők az épülő fedett uszodáról, és több más sportberuházásról is.

A lap egyik írásából az is kiderül, hogyan lehet elérni azt, hogy huszonháromezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe. A 22 milliárd forintból megvalósuló új, geotermikus szegedi fűtési rendszer 2023-ra Reykjavík után a kontinens második legnagyobb környezetbarát távhőrendszere lesz.

A hetilap mellékletében Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója arról beszél, két év alatt hogyan sikerült elérni azt, hogy sorba kelljen állni Szegeden a színházjegyekért, Ács Szilvia idegenforgalmi szakember pedig elmondja, miért bizakodik a járványi után lassan újból éledező szegedi idegenforgalomban.

Az egykori 168 órások – Lakner Zoltán, Krajczár Gyula és Tóth Ákos – által indított hetilap első számában többek között arról olvashatunk még, hogy „Miért recseg a váltó”, vagyis mi lehet az ára a magyar gazdaság autóipari függőségének. Lakner Zoltán pedig azt a kérdést teszi fel: „Alap lesz-e az alapjövedelem?”

A Népszabadság egykori szegedi tudósítójának, Tanács Istvánnak riportjából az is kiderül, miként kerülhet a hipermarketekben a valahol Nyugat-Európában tíz eurós órabérért szedett import zöldség és gyümölcs ugyanannyiba. mint a három eurós órabérrel szedett magyar árú.

„Meghatározó műfajunknak tekintjük a riportot, az élethelyzetek megismerését, a történések valódi szereplőinek, elszenvedőinek és mozgatóinak bemutatását, konfliktusaik és motivációik megértését, az igazságtalanságok és a törvénytelenségek feltárását. Különös hangsúlyt helyezünk arra, hogy az ország egészéről szóljunk. Szerkesztési elveinkben és terjesztési stratégiánkban egyaránt kiemelt szerepet élveznek a vidéki települések” – írja a lapról szóló Facebook posztjában a főszerkesztő, Lakner Zoltán.

Jövő héttől indul a lap fizetős online felülete is, ezen olyan tartalmakat kínálnak majd, amelyek a nyomtatott verzió kiegészítésére szolgálnak.

Tovább olvasom