Szécsényi Rózsa szerint a nehézségek ellenére is töretlenek a fejlesztések a Tápén, Baktóban és Újpetőfitelepen

Mérlegen a képviselők. Tápént, Baktón és Petőfitelepen is összetartó a közösség, így tudnak a nehéz időben egymásra támaszkodva, egymást segítve a legtöbbet tenni a körzetben lakókért.
Bod Péter

2022. szeptember 20. 13:47

Szécsényi Rózsa szerint a nehézségek ellenére is töretlenek a fejlesztések a Tápén, Baktóban és Újpetőfitelepen

A szegedi 7-es választókörzet Tápét, Baktó és Újpetőfitelep egy részét foglalja magába. Szécsényi Rózsa, a körzet önkormányzati képviselője úgy fogalmazott: a Maroslele határában található Sírhegytől a Székhátig, a Fehértói halászcsárdáig terjed a körzet, a két említett hely között tizenkét kilométer a távolság légvonalban. A legnagyobb lakott területen fekvő önkormányzati választókörzet ez a maga 209 utcájával, amiből 69 utca nem aszfaltos.

 

– Mint 2014-ben, úgy 2019-ben is a lakossági igények alapján készült el a tervezett feladatok listája, ami a városvezetéssel egyeztetve alakult fejlesztési programmá – jelezte Szécsényi Rózsa, mielőtt rátért ezek tételes felsorolására.

 

Fontos fejlesztések, amik a ciklus eddigi időszakában már megvalósultak vagy folyamatban vannak:

  • Bálint Sándor-tagiskola felújítása,
  • 47-es főút kijáratának biztonságossá tétele lámparendszer kialakításával;
  • Kölcsey téri óvoda konyhájának teljes megújítása;
  • A Bencfahát utca egy részének burkolatcseréje és ivóvízvezeték-csere: jelenleg ívóvízcsőcsere zajlik a Bencfahát utcában, aminek eredményeként az ivóvíz szolgáltatás minősége javul, miközben a szervizút új aszfaltburkolatot kap.
  • Hosszú-Töltés út 209 méter hosszan teljes aszfaltozás;
  • kiskertekben infrastruktúra-fejlesztés;
  • terek közösségi találkozási hellyé alakítása;
  • közösségi programok.

 

Szécsényi Rózsa hozzátette: sajnos 2020-tól a koronavírus-járvány, valamint a tízmilliárdos kormányzati elvonások és megszorítások nehezítették a további tervek megvalósítását.

 

Kiemelten fontosak a gyermekintézmények

A ciklus elején befejeződött a Bálint Sándor-tagiskola teljes felújítása. Az épület szigetelték, belül tantermek, folyosók szépültek meg. Az elvégzett szigetelés mára – mint tudjuk – létkérdéssé vált.

 

A Kölcsey téri óvoda teljes konyhája újjászületett. Megújult a tálalóhelyiség és a dolgozók is új pihenőkonyhát kaptak, de megújult a régi folyosó burkolata is. A Honfoglalás utcai óvodában az udvari szín is jó úton halad a teljes befejezéshez. Remélik, rövid időn belül elkészül a burkolata.

 

Teljesen megújultak a közösségei terek  

A körzetben kilenc közösségi tér található. Szécsényi Rózsa azt mondta, arra törekszik, hogy minden évben, mindegyiket fejlesszék. A járványidőszak alatt és azóta is arra koncentrálnak, hogy a körzetben lévő közösségi terek fejlesztésével megfelelő lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a gyerekek és szülők megtalálják a biztonságos környezetet a szabadidő eltöltéséhez:

 

– Kötélpályákat alakítottunk ki és játékokat helyeztünk el, ivókutakat telepítettünk, valamint növeltük a sportolási lehetőségeket. Focikapukat és kosárpalánkokat raktunk ki a tereken. Ezt a munkát a jövőben is folytatni fogjuk.

 

 

Minden évben játszóeszközökkel és szabadtéri fitnesz eszközökkel bővítik a közösségi tereken a játék és sportolási lehetőségeket, éppen azért, hogy minden korosztály jól érezze ezeken a helyeken magát. Ezt folytatják a jövőben is. Túl a felsoroltakon kutyafuttatót alakítottak ki a Búcsú téren.  

 

Biztonságosabb utak, modernebb infrastruktúra  

A kiskertes területekre egyre többen költöznek ki, ezért fontos feladat az itt lakók kéréseinek teljesítése, illetve a pénz előteremtése az infrastruktúra-fejlesztésekre. Az önkormányzat anyagi lehetőségeinek megfelelően javítják az utak, járdák, ivóvíz és a közvilágítás minőségét.

 

A Hosszú-Töltés út Sándorfalvi út felőli része 209 méteren teljesen új aszfaltot kapott. A lakossággal közösen minden évben mart aszfaltot szállítanak 40–50 utcába, amit a lakosság közösségi munkában szétterít. A 69 „földes” utca nagy részét évente javítják, újítják – tudtuk meg a képviselőtől.

Hosszú-Töltés út (fotó: Iványi Aurél)

 

A körzetben lévő járdalapos járdák egy részét évente önkormányzati költségvetésből és képviselői keretből megújítják. Hozzávetőlegesen 4000 darab járdalapot osztanak ki. Ezzel évente egy kilométernyi járda cseréje oldható meg lakossági segítséggel.

 

A kiskertes részen lakók erős igénye a közvilágítás bővítése. A választókörzetben fontos cél, hogy a gyűjtőutakon minden meglévő oszlopon legyen lámpatest. Az ivóvizet hat utcába bevezették, további hétben előkészítik a beruházást. Lakossági igényeknek megfelelően sebességkorlátozó táblákat és eszközöket helyeztek ki a forgalmasabb utakra, így például a Rév utcára. Ezt folytatni szeretnék a jövőben is. Csapadékvíz-elvezetés tervei elkészültek a Dobogó utcára és a Zágráb utca, ehhez várják az uniós támogatásokat – sorolta a részleteket Szécsényi Rózsa.

 

Ápolják és teremtik a hagyományokat

A körzetben megszokott hagyományos közösségi programok mellett – ez többek között a majális, a tarhonyafesztivál a búcsú, Körbejár a Télapó vagy a karácsonyi események a körzet mindhárom pontján – számos új, közösséget erősítő találkozásokat is szerveztek.

 

Tápai Búcsú (fotó: Iványi Aurél)

 

A Gyütt-Mönt Találkozó például arra szolgált, hogy a városrészbe költözők megmutathassák értékeiket. Idén először rendezték meg Baktóban az I. Nyárindító rendezvényt, ami nagyon sikeres volt. De ilyen volt a Tökjó Nap is. 

 

– Természetesen a hagyományos programokat sem hanyagoljuk el, folyamatosan azon dolgozunk, hogy azok minél színesebbek és látogatottabbak legyenek 

 

– tette hozzá a képviselő. Az október elsején megrendezendő Tápai Búcsún tizenhárom népi együttes vesz részt a menettáncon Tápé utcáin. A rendezvénynek évente két-háromezer látogatója van.

 

– Eddig is, ezt követően is nagyon fontosnak tartom, hogy állandó és jó kapcsolatot alakítsak ki a lakossággal, a körzetben működő civilszervezetekkel és az iskolával, óvodával. Így tudunk ebben a nehéz időben egymásra támaszkodva, egymást segítve a legtöbbet tenni a körzetben lakókért 

 

– zárta szavait Szécsényi Rózsa.