Szécsényi Rózsa: Szabadságból és demokráciából nincs olyan, hogy valamennyi!

A forradalom szikrája hatvanöt évvel ezelőtt Szegeden pattant ki – emlékeztette a megjelent fiatalokat Szécsényi Rózsa Tápén, az Országzászlónál rendezett megemlékezésen. Az önkormányzati képviselő arról is beszélt, azt is el kell magyarázni a legfiatalabb generációnak, ki volt Nagy Imre és miért haltak meg a pesti srácok.

2021. október 22. 18:35

Szécsényi Rózsa: Szabadságból és demokráciából nincs olyan, hogy valamennyi!

Tápén az Országzászlónál emlékeztek meg a forradalom hőseiről pénteken délután a tápéi részönkormányzat, a Tápai Hagyományőrző Egyesület és a Heller Ödön Művelődési Ház részvételével.

Szécsényi Rózsa ünnepi beszédében felidézte azokat az 1956. októberi napokat, amikor Szegeden, az egyetemen kipattant forradalom szikrája.

Beszélt a reményről is, ami felcsillant egy pillanatra, hogy sikerülhet valóra váltani a forradalom hőseinek álmait, ám a forradalmat végül a túlerő leverte.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél megemlékezésen készült fotóit!

– 1956 októbere után még harminchárom évig kellett várni az új, szabad életre, hogy mindenki a maga gazdája lehessen. Lassan felnő egy nemzedék, amelyik számára a szabadság, a szabad véleménynyilvánítás, a demokrácia, az értékek közötti választás lehetősége olyan természetes, mint a levegő. De arra is figyelmeztetni kell őket, hogy az elfogy körülöttük, ha nem mernek. Nekik el kell magyarázni, miért halt meg a szegedi Schwarcz Lajos, Földesi Tibor, miért mártír az egykor volt miniszterelnök, Nagy Imre és miért ítélték halálra a fiatal pesti srácokat.

Beszélt arról is, mára helyreállítottuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, ahogyan azt 1956-ban is követelték az akkor élők. De a fiataloknak újra és újra el kell mondani, hogy amit ma maguk körül látnak, az valóban nem tökéletes, hogy számtalan nehézséget kell még megoldanunk, tanulnunk kell, megoldást kell találnunk az új problémákra, és a megoldás módjában korán sem vagyunk egységesek.

Szécsényi Rózsa szerint el kell mondani azt is, hogy sokszor egyszerűnek látszó dolgokról nagyon különbözőképen gondolkodunk, de ez nem baj. Mindaddig nem baj, amíg elődeink szellemében elmondhatjuk, hogy vannak kérdések, amelyekben nem alkuszunk.

– A szabadság és demokrácia ilyen! Amit nem lehet és nem szabad felhasogatni, felszámolni. Egyiket sem lehet kisajátítani és nem szabad diszkriminálni. Szabadságból és demokráciából nincs olyan, hogy valamennyi! Ezekhez csak felnőni lehet. Félelem nélkül, emelt fővel! Ez számunka ötvenhat parancsa – fejezte be ünnepi beszédét Szécsényi Rózsa.

A megemlékezést követően a Bálint Sándor Általános Iskola harmadikos és negyedikes diákjaiból álló énekkar adott ünnepi műsort, majd Lele Evelin, Terhes Lilla és Hűse Lilla Jobbágy Károly- és Váci Mihály-versrészletekkel emlékezett a forradalomra.

Az ünnepség zárásaként a hagyományőrzők elhelyezték az emlékmű talapzatánál a részönkormányzat, a Heller Ödön Művelődési Ház, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Bálint Sándor tagintézmény koszorúit.

rag