Szécsényi Rózsa: 300 millióval segített az önkormányzat a szegedi vállalkozásoknak a járvány kezdete óta

Megjelent a Magyar Közlöny a bérletidíj-fizetési mentességről: öt hónapra mentesülnek a bérleti díj fizetése alól a vállalkozások.

2021. február 10. 19:27

Szécsényi Rózsa: 300 millióval segített az önkormányzat a szegedi vállalkozásoknak a járvány kezdete óta

Ahogy kihirdették tavaly tavasszal a veszélyhelyzetet Szeged elsőként a vállalkozók megsegítésére sietett: ismert, akik akkor vállalták azt, hogy bezárnak – így lassítva a járvány terjedését – azoknak az önkormányzat száz százalékban elengedte a bérleti díjat. Nyáron aztán a kormány feloldotta a korlátozásokat, új kinyithattak az üzletek, majd ősszel jött a második hullám, és jött a második szigorítás, a második bezárás.

– Ekkor a kormány az éttermeket, kávézókat, és a többi közintézményt, színházakat, művelődési házakat, könyvtárakat bezárta. Ebben a hullámban Szeged újra segített, ekkor ötven százalékos bérleti díj kedvezményt adott a vállalkozásoknak, aki igényelte a támogatást mindenki megkapta, nem mérlegelt az önkormányzat.

Szécsényi Rózsa: A kormány legújabb rendelete értelmében Szeged 150 millió forintnyi bérleti díjat enged el (fotók: Szabó Luca)

Ebben a kedvezményben az elmúlt egy évben és az elkövetkezendő időszakban 575 vállalkozás érintett, 283 millió forintot hagyunk a vállalkozásoknál. A teraszok bérleti díja kapcsán az önkormányzat ötven százalékos bérleti díj kedvezményt adott nyári időszakban is, ez 110 vállalkozást érint és 15 millió forint összegű segítséget jelent a vállalkozásoknak. Összességében a járvány kezdete óta 300 millió forintot hagy a vállalkozók zsebében az önkormányzat saját forrásból, egy olyan pénzügyi időszakban, amikor naponta jelennek meg elvonások és korlátozások a kormány részéről az önkormányzat bevételeit csorbítva. Annak ellenére, hogy forrásaink csökkennek, fontosnak tartottuk, hogy olyan segítséget adjunk, ami közvetlen a szegedi vállalkozásokat segíti a helyzet túlélésében, ezt célozták meg ezek az intézkedések. Mindez az önkormányzatnak 300 millió bevételkiesést jelent, hiszen ezeket a bérleti díjakat nem kértük és kérjük a vállalkozóktól a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben – mondta Szécsényi Rózsa.

A gazdasági alpolgármester azt is elmondta, a kormány legújabb rendelete értelmében Szeged 150 millió forintnyi bérleti díjat enged el az önkormányzati bérleményben dolgozó vállalkozásoknak – kávézóknak, éttermeknek, fitnesztermeknek.

– Június 30-áig kell elengednünk a bérleti díjakat, így döntött a kormány. A frissen megjelent Magyar Közlönyben a díjelengedés ténye szerepel, az részleteket egyelőre nem ismerjük, arra vonatkozóan, hogy ebben az esetben is a vállalkozásoknak kérni kell a díj elengedését.

gszl

Tovább olvasom