Szecesszió – közös európai örökségünk

November 22. és 25. között Szegeden találkozik a Szecessziós Városok Hálózata. Ennek az európai hálózatnak Szeged 2016 óta tagja, és fő feladata a szecessziós örökség tanulmányozása, megvédése és megerősítése.

2018. november 24. 02:12

Szecesszió – közös európai örökségünk

A tanácskozás előtt a Reök Palotában tartott tájékoztatót a hálózat. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy a helyszín szimbolikus, hiszen ez a csodás szecessziós épület valaha lakóház volt, de miután városi kulturális közintézménnyé vált, bárki megcsodálhatja belülről ennek az építészeti stílusnak a remekét. Azt is hozzátette, hogy a díszes homlokzatok karbantartása igen drága dolog, ezért rengeteg pénzt kell áldozniuk ezen épületek állagmegóvásra azoknak a városoknak, melyekben szecessziós épületek találhatók.

Théo Huguenin-Elie a Szecessziós Városok Hálózatának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a szecesszió nem csupán építészeti, hanem képzőművészeti örökség is. Azok a városok melyek csatlakoztak a hálózathoz, rengeteget tanulnak egymástól az építészeti, restaurálási, valamint a turisztikai területeken. A hálózat 1999-ben alakult az Európa Tanács ajánlása nyomán, és egyre több város csatlakozik hozzá.

Az Európai Tanácsnak 31 Kulturális Útvonala van, ezek egyike lett 2014. áprilisában a Szecessziós Városok Hálózata, ezzel is bebizonyítva az addig megvalósult közös munka komolyságát és a szecessziós örökség alapvetően európai jellegét. Mivel nem csupán egymást követő, hanem szervesen kapcsolódó projektekről volt szó, 2007-ben a Szecessziós Városok Hálózata (a belga törvények szerint) egyesületté vált. Lehetnek aktív tagok (városok, régiók, intézmények) és egyéni támogató tagok is.

A tagvárosok között találjuk többek között Brüsszelt, Barcelonát, Nancy-t, Nagyváradot, Rigát, Szabadkát, Budapestet, Darmstadtot, Havannát és Bécset. A szegedi tanácskozás többek között előkészíti a megalakulás 20. évfordulójának ünnepi eseményeit. A rendezvényre főként építészek, muzeológusok és turisztikai szakemberek érkeztek határon innen és túlról.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!