SzeBIT: Szeged a technológia fővárosa – a világ már nem tud digitális kultúra nélkül létezni

Egy információtechnológiai kiállítás kapcsán nem szokás fukarkodni a minősítésekkel. A SzeBIT azért különös, mert a mindennapi felhasználóknak szól, és közérthető nyelven szeretne arról beszélni, ami mindannyiunk közös dolga: a jelen és a jövő digitalizációjáról.

2019. november 21. 19:01

Harmadik alkalommal rendezték meg a SzeBIT-et, amelynek most is a TIK adott otthont. A szegedi IT-kiállítás hangsúlyozottan a mindennapi felhasználót célozta meg. Ezt jelezte a rendezvény ingyenessége. A szegedi technológiai seregszemle nem a kiállítók értékesítésére összpontosított. Szervezői szerint a rendezvény azt a célt szolgálja, hogy közérthető módon tájékoztassák a látóhatókat (előadásokon és workshopokon) a számítástechnika olykor bonyolult kérdéseiről.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A SzeBIT különlegessége leginkább abban rejlik, hogy a korunkat szinte minden vonatkozásban átható technológiai változásokról kívánt átfogó képet adni. Legyen szó önvezető autókról, zsaroló vírusokról, robotikáról, mesterséges intelligenciáról és adatgyűjtésről. A kiállítók úgy rendezték be standjaikat, hogy az érdeklődők mindent kipróbálhattak és tesztelhettek.

Az igazi közönségcsalogató rendezvények délutánra maradtak. Elsőként a MOL-Pick Szeged háromszoros Bajnokok Ligája győztes kézilabdázójával, Jonas Källman folytatott pódiumbeszélgetést Lukovics Miklós. A nagy durranás azonban csak ez után következett. A szegedi kézilabdacsapat két játékosa, Bodó Richárd és Rosta Miklós beszélgetett Pepperrel, a humanoid robottal.

A – szó szerint – túlmelegedett robottal nehezen indult, és kicsit nehezen is folytatódott a beszélgetés. Ahogyan arról Tóth Gábor, a PC Trade ügyvezetője beszámolt: Pepper nemcsak beszél, hanem beszélgetésre is alkalmas robot. Ez irányú képességeit inkább csak felvillantotta a SzeBIT-en. A robot előbb labdarúgóként azonosította be a két kézilabdást, majd amikor kijavították, kicsit „sértődötten” úgy reagált, hogy nem süket, nem kell vele hangosan beszélni.

Pepper a beszélgetés ideje alatt „guglizott” egyet, és rákeresett Rosta Miklósra, ám a program az édesapa adatait dobta fel. Amikor az ifjabb Rosta észrevételezte Pepper tévedését, a robot úgy válaszolt, hogy akkor majd a fia adja át a robot üdvözletét az apjának. A robot találós és beugratós kérdésekkel tesztelte a két sportolót, ám a beszélgetés élvezeti értékét némileg rontotta, hogy a Pepper ismétlődően a teljes kimerültség jeleit mutatta.

A jövő technológiáról rendezett kerekasztal-beszélgetés két sztárja Bánhidi Bence, a MOL-Pick Szeged kézilabdázója és Michelisz Norbert, világhírű túraautó-versenyző volt. Mellettük Pádár Péter (HP) és Taál Péter (Fujitsu) beszélt arról, hogy az okos készülékek, a robotok és mesterséges intelligencia miként formálják át életünket. A két sportolót főként arról kérdezték: mennyiben és hogyan használják a versenyezésben és az arra való felkészülésben a digitalizáció eszközeit. Nem meglepő módon az autóversenyzésben inkább, mint a kézilabdázásban. Noha közben az is kiderült, hogy a kézilabdázásba is rohamléptekben épülnek be, az elsősorban az elemzésekhez szükséges új technológiák.

Michelisz Norbert arra a kérdésre, hogy inkább társadalmi vagy technológiai gátja lehet az önvezető autók elterjedésének, érdekes választ adott. Szerinte az emberek túlbonyolítják ezt a kérdést, amikor a „vezetés élményének” elvesztése miatt aggódnak. Az emberek viszonylag gyorsan megértik, hogy az eddig utazással töltött időt az önvezető autókkal nem vesztik el, hanem hatékonyan lesznek képesek felhasználni – vélekedett. Ez szerinte szemléleti fordulópont lesz.

A két IT-szakember jóslásra nem vállalkozott az önvezető autók tömegessé válásának időpontját illetően, ám mint fogalmaztak: a számítógép elterjedéséhez egy emberöltőre volt szükség, a mobiltelefonok esetében ez mindössze öt évet vett igénybe. Vagyis a technológiai folyamatok gyorsulnak, a világ az állandó technológiai újítások állapotában létezik.

Talán kulcsmondata is lehet az idei SzeBIT-nek a keresztasztal-beszélgetés egyik kijelentése: A világ már nem tud digitális kultúra nélkül létezni.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

B. P.