Százötven tábor közül választhatnak a vakációzó gyerekek: népszerű a robotika és a perpetuum mobile tábor

Megjelent a Szegedi Vakáció 2022 programfüzet. A szegedi önkormányzat kiadványában több mint 150 tábori kínálatból lehet válogatni. A Szent-Györgyi Albert Agóra táborai mellett a művelődési házak, a Somogyi-könyvtár, a Vadaspark, nyelviskolák és sportegyesületek is kínálnak tartalmas szünidei elfoglaltságot.
Rafai Gábor

2022. május 12. 15:23

Százötven tábor közül
választhatnak a vakációzó gyerekek: népszerű a robotika és a perpetuum mobile
tábor

A hagyományos táborok mellett idén újdonság lesz a három turnusban is elinduló KRESZ – Közlekedj Rendszeresen Eszesen! – és a retorika tábor. Most nyáron is lesz színjátszó, kalóz, erdőkerülő, indián, kötélugró és bűvész tábor, szerveznek fotós programokat és lesznek tűzzománc-foglalkozások is.

 

Az idén 34 éves a Szegedi Vakáció programfüzet, ami 1988 óta eddig minden év tavaszán megjelent. A mai szegedi szülők sokan gyerekkorukban találkoztak először ezzel a kiadvánnyal, most szülőként keresnek benne színvonalas nyári elfoglaltságot gyereküknek. 

 

A füzetben található táborokat, programokat Szeged közművelődési intézményei és szervezetei már januárban elkezdték tervezni, szervezni. Az idén 216 oldalon összesen 150 különféle táborozási lehetőséget kínálnak a város művelődési és sportintézményei.

 

Most is a Szent-György Albert Agóra kínálata a legbőségesebb, itt június 20. és augusztus 5. között összesen hetvenötféle tábort hirdetnek a szegedi gyerekeknek óvodásoktól egészen a középiskolás korosztályig.

 

Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra megbízott igazgatója azt mondta:

 

Közel négyszázötven tábori helyük már be is telt, az idén elsősorban azok a legnépszerűbbek, amelyek játékos formában a pályaválasztásra is felkészítik a felsőtagozatos diákokat. Ezért több szegedi középiskolával is szövetkeztek a szervezés során. 

 

A befizetés április 12-én indult, az Agóra webáruházában és mára több tábor is betelt. Ilyen a három turnusban is indított robotika és a perpetuum mobile tábor. Előbbiből újabb csoportokat is fognak szervezni, így aki lemaradt, még lesz lehetősége később is jelentkezni. 

 

Aki nem szeretne, vagy nem tud az online felületen tábort befizetni, azt szerdánként reggel 8-tól délután 6 óráig várják az Agórában, ahol készpénzben is rendezheti a tábori költségeket.

 

Évek óta nem drágult a részvételi díj a szegedi táborokban, az idén, ha kismértékben is, de hozzá kellett nyúlni az árakhoz: a legolcsóbb tábor 24 ezer forintba, a legdrágább 30 ezerbe kerül.

 

– Ezek a táborok önköltségesek, csak a helyszínért, az Agóráért nem kell fizetni, de tavaly óta jelentősen megdrágult az étkezés, a busz és a belépők ára is, ezért nagyjából tíz százalékkal emelnünk kellett a részvételi díjakat – mondta Orbán Hedvig.

 

Ezerháromszáz gyermeket táboroztat két iskolában az önkormányzat 

 

Évek óta az önkormányzati napközis táborok a legnépszerűbbeknek Szegeden, mert az egyheti térítési díj ellenében napi háromszori étkezést és számtalan színes programot biztosítanak a vakációzó diákoknak.

 

Az idén hat turnusban, összesen 1300 gyereket táboroztatnak majd a Tarjáni Kéttannyelvű, illetve a Tabán Általános Iskolában. 

 

Az oktatási intézmények szociális szempontok alapján tettek javaslatot, kik kerülhetnek be a csoportokba.

 

A részvételi díjakat május 18-ig kell befizetni, a helyek csak így válnak véglegessé, aki ezt nem teszi meg, elveszíti a lehetőséget. A felszabadult helyeket visszaadjuk az iskoláknak, ahol a tartaléklistából kerülhetnek be gyerekek, hiszen idén is többszörös volt a túljelentkezés.

 

Tábori élet az Agórán túl: a Vadaspark, a könyvtár, a múzeum és a művelődési házak is várják a szünidős diákokat

 

Június 20. és augusztus 26. között tíz turnusban idén is szervez táborokat a Vadaspark, lesznek szünidei foglakozások nyáron a Somogyi-könyvtár Dóm téri épületében és szinte valamennyi fiókkönyvtárában, valamint a város több művelődési házában.

A Petőfi-telepi Művelődési Házban június 27. és augusztus 5. között két turnusban szerveznek élménytábort, ugyanitt már hatodik alkalommal szervezik meg a sportválasztó tábort három turnusban is.

 

A Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban kultúr- és pompontánc tábort szerveznek, Tápén pedig a hagyományos hagyományőrző tábort mellett az idén a kicsikuktákat is várják. 

 

A Tömörkény István Művelődési Ház sport és konyhatündér táborral várja a vakációzó diákokat júliusban.

 

Szervez tábort a Móra Ferenc Múzeum is, ahol délelőttönként a kiállításokhoz kapcsolódó néprajzi, természettudományi, valamint képzőművészeti múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek.

 

Több szegedi nyelviskola is hirdet angol nyelvi tábort, a Sárgán úszó táborral, a Partfürdőn pedig sárkányhajó táborral várják a vakációzókat.

 

Június 20. és augusztus 19. között hétfőtől péntekig folyamatosan szervezet sportágválasztó táborokat a Gellért Szabadidőközpont Újszegeden.

 

A Szegedi Vakáció 2022 programfüzetet az érdeklődők megtalálhatják a Szent-Györgyi Albert Agóra recepcióján, valamint a város hét művelődési házában és a Somogyi-könyvtárban. Természetesen interneten is elérhető  szegedi önkormányzatának portálján, valamint a kiadványt szerkesztő Szent-Györgyi Albert Agóra honlapján is.