Százhúsz táblaképpel mutatkoznak be a kortárs magyar képzőművészet legjobbjai a Reök-palotában

Megnyílt pénteken délután a szegedi fesztiválnyár legrangosabb képzőművészeti eseménye, a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé. Egy hónapig százhúsz alkotás látható a Reök-palota falai között. A tárlat a hazai kortárs festészet szinte teljes keresztmetszetét bemutatja.
Rafai Gábor

2022. június 24. 20:35

Százhúsz táblaképpel
mutatkoznak be a kortárs magyar képzőművészet legjobbjai a Reök-palotában

Idén több mint hatszáz jelentkező művei közül százhúsz – az elmúlt két évben készült – festményt válogatott be a tárlatra a zsűri. Ez is jelzi, hogy a szegedi biennálé iránt óriási az érdeklődés – mondta köszöntőjében Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.

 

A három tagú zsűri – Nátyi Róbert művészettörténész, Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze és Sárkány Győző grafikus, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész – által kiválasztott művek mellett meghívott alkotók is szerepelnek képeikkel a nagyszabású képzőművészeti találkozón – köztük a hazai festészet olyan neves képviselői, mint Váli Dezső, Vojnich Erzsébet, Ázbej Kristóf, Serényi H. Zsigmond, Verebics Katalin, a szegedi Sejben Lajos, vagy a XVIII. Biennálé fődíját elnyert Czene Márta.

 

 

– Mára a szegedi tárlat a magyar képzőművészeti mezőny egyik legfontosabb kiállításává nőtte ki magát köszönhetően annak, hogy a művészek ilyen nagy számban jelentkeznek alkotásaikkal. A zsűri az idén is nagyon erős anyagból tudott válogatni. Ez a százhúsz alkotás, amit a palota két szintjének falain lehet látni, valóban reprezentálja kortárs művészetünket – mondta Nátyi Róbert, a tárlat kurátora.

 

A képek válogatásakor törekedtek a stiláris sokszínűségre. Így a szecessziós Reök-palota egyik emeletén elsősorban nonfiguratív alkotások, az absztrakt expresszionizmus jegyében született művek kaptak helyet, míg a másikon figurális irányzatot képviselő realista, naturalista képeket láthat a közönség.

 

 

A Táblaképfestészeti Biennálét 1983 óta szervezik meg évente váltakozva a Szegedi Nyári Tárlattal. A kiállításnak már nyolcadik alkalommal ad otthont a Reök-palota.

 

A július 31-éig nyitva tartó kiállításon több szegedi képzőművész alkotása is látható. A zsűri többek között Darázs József, Henn László András, a már említett Sejben Lajos, illetve Sinkó János egy-egy képét is beválogatta a bemutatásra érdemesnek tartott művek közé.