Százezernél jár az ellenzéki aláírásgyűjtés a munkanélküliségi segély 3-ról 9 hónapra bővítéséről és az 500 milliárdba kerülő kínai egyetem ellen

A hitelesítéshez még legalább ugyanennyi kellene.
Cservenák Zoltán

2022. január 05. 11:58

Százezernél jár az ellenzéki aláírásgyűjtés a munkanélküliségi segély 3-ról 9 hónapra bővítéséről és az 500 milliárdba kerülő kínai egyetem ellen

Legalább százezer aláírás kell még az ellenzéki népszavazáshoz a munkanélküliségi segély 3-ról 9 hónapra bővítéséről és az 500 milliárdba kerülő kínai egyetem ellen ahhoz, hogy áprilisban, a parlamenti választásokkal egyszerre lehessen voksolni ezekben a kérdésekben.

 

Ha nem jön össze a legalább 200 ezer aláírás január 15-éig, akkor valószínű, hogy leghamarabb szeptemberben lehet népszavazás az ügyben. Tehát népszavazás szinte biztosan lesz, csak az a kérdés, mikor.

 

Aláírásgyűjtés–népszavazás–kormányváltás címmel közös sajtótájékoztatót tartott az ellenzék szerda délelőtt. Márki-Zay Péter, az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Budapest főpolgármestere, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke, Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke elmondták:

 

egyelőre 100 ezer aláírást gyűjtöttek a parlamenti választásokkal egy időben tartandó ellenzéki népszavazáshoz. 

 

Az ellenzéki népszavazást

 

  • az 500 milliárd forintba kerülő, Budapestre tervezett kínai kommunista párthoz hű Fudan Egyetem ellen;
  • és az álláskeresési járadék idejének 3-ról 9 hónapra bővítéséért tartanák meg az országgyűlési választásokkal egy időben.

 

Márki-Zay Péter kijelentette: olyan egységet mutatnak fel, ami sokszínű, de szívükben piros–fehér–zöld, és ami Magyarország történetének legkorruptabb kormányát készül leváltani.

 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, egy percet kellene szánni most az időnkből a demokráciára, azért, hogy a „kínai kommunista migránsegyetem” helyett a vidéki magyar fiataloknak tudjanak megfizethető szálláshelyeket építeni Budapesten a kormányváltás után. Arra is felhívta a figyelmet: jelenleg Európában Magyarországon jár a legrövidebb ideig álláskeresési járadék.

 

„Ha ez a hat párt és a civilek nem bontjuk meg az egységet, és vállvetve küzdünk, akkor fel tudjuk szabadítani Magyarországot története legkorruptabb kormánya alól, amiben rengeteg ember állását, vagyonát és az életét is elveszítette” – mondta Márki-Zay Péter.

 

Szegeden itt és ekkor lehet aláírni, ha egyetért azzal, hogy az álláskeresési járadék ideje 3-ról 9 hónapra nőjön, és azzal, hogy ne épüljön 500 milliárd forint kínai hitelből kínai egyetem Budapesten

 

Márki-Zay Péter kérdésre válaszolva ismét kihívta miniszterelnök-jelölti vitára Orbán Viktort.

 

A népszavazást kezdeményező Karácsony Gergely (Párbeszéd) azt mondta, Magyarországon nincs demokrácia, mert az országot nem szolgáló kormány működik most, hanem a népen uralkodó hatalmi elit. Az ellenzék célja, hogy visszaadja a hatalmat a népnek, ezt szolgálta az ellenzéki előválasztás, ezt szolgálja a népszavazás is Fudanról és az álláskeresési járadékról. Karácsony szerint a népszavazási kezdeményezés, amiben eddig közel 100 ezer aláírás gyűlt össze, elviszi az országot a kormányváltásig.

 

Dobrev Klára (DK) azt mondta, az aláírásgyűjtés az előválasztás folytatása, ezért mindenkit arra biztatott, álljon meg egy percre, és szignózza az ívet. „Ez éppen annyit tesz a kormányváltáshoz, mint minden egyes szavazat áprilisban” – mondta a DK-s politikus.

 

Donáth Anna (Momentum) emlékeztetett: az ellenzéki népszavazási kezdeményezés kérdései a diákváros helyére tervezett Fudanról és a fiatalok lakhatásáról, valamint a megélhetésről is szól, hiszen az álláskeresési támogatás ma csupán 3 hónap.

 

Kunhalmi Ágnes (MSZP) azt mondta, nemet kell mondani a kínai eladósodásra, és igent kell mondani a vidékieknek épülő kollégiumi hálózatra és diákvárosra, ami a fiatalok lakhatási nehézségeit enyhítené. Kunhalmi szerint nemet kell mondani a munkavállalók kiszolgáltatottságára is.

 

Kanász-Nagy Máté (LMP) úgy fogalmazott, nem akarják az adófizetők százmilliárdjait kínai elitegyetemre költeni, inkább a szociális- és létbiztonság megteremtésére koncentrálnának.

 

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt reméli, idén feláll a nemzeti egységkormány, ami a keleti diktatúráktól a nyugati jóléti államok felé fordulnak, szerinte ez a nemzeti érdek. „A Fidesz kiváltságosai és kínai érdekei helyett, bármilyen kormány van Magyarországon, mindig is a magyar nemzeti érdek az első” – mondta a Jobbik alelnöke, aki szerint lakhatási válságban nem értelmezhető a Fudan egyetem építése, az „álnemzeti Fidesz” elárulja a magyar fiatalokat. Azt is elmondta, az ellenzéki nemzeti egységkormány:

 

  • lakhatási támogatási rendszerrel
  • bérlakás-programmal
  • diákvárossal
  • és kollégiumi férőhelyek bővítésével szeretné segíteni.

 

A sajtótájékoztatón kiderült, a parlamenti választásokra már 16 ezer választókerületi delegáltja van az ellenzéknek, ez jóval több, mint négy éve, de még nincs 20 ezer, amennyit szeretnének.