Száz új munkahely – a HTEC Group Szegedet választotta magyarországi központjának

Négy magyarországi telephellyel, és szegedi központtal költözik Magyarországra az Egyesült Államokból a San Franciscó-i HTEC Group technológiai tanácsadó- és fejlesztőcég.
Bod Péter

2022. március 29. 16:38

Száz új munkahely – a HTEC Group Szegedet választotta magyarországi központjának

A közeljövőben összesen 600 új munkahelyet teremt a HTEC Group Magyarországon, Szeged mellett három másik városban, Pécsen, Debrecenben és Budapesten hozza létre kirendeltségeit – mondták a szegedi iroda keddi megnyitóján.

 

Szegeden a mostani induláskor ötven munkavállalót alkalmaznak, a létszámot egy-két éven belül 100–120 bővítenék – derül ki az Egyesült Államokból érkezett cég tájékoztatójából.

 

A magyarországi megtelepedés egyik kiindulópontját a HTEC Group számára éppen Szeged jelentette, aminek a gazdaságfejlesztési delegációjával egy nemzetközi kiállításon találkoztak. Amikor eldőlt, hogy a soron következő befektetési célpont Európában Magyarország lesz, akkor vették fel újból a kapcsolatot a szegedi önkormányzattal – erről Nagy Sándor alpolgármester beszélt a helyszínen.

 

Nagy Sándor a cég Szegedre „hozatalának” hátteréről beszélt (fotók: Szabó Luca)

 

Beruházásösztönzés szegedi módra

 

Szeged városfejlesztésért felelős alpolgármestere azt is elmondta, a cég Magyarországon először Szegedet kereste, a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-vel vették fel a kapcsolatot. Hamarosan a városházán folytak a megbeszélések, és itt elmondták, mivel tudják segíteni a munkájukat. Bevonták az egyetemet, amivel nagyon jó együttműködés alakult ki. Az önkormányzat segített például irodát találni a cégnek. Ezt követően a HTEC-et az önkormányzat bemutatta a kormány befektetésösztönzési ügynökségének. Az ilyen high-tech cégek, mint amilyen a HTEC, ugyanis jogosultak központi támogatásra.

 

Nagy Sándor hozzátette: 

 

„visszaigazolása mindez annak, hogy sok munkával, de »megfoghatók« a város számára az olyan cégek, amilyet a HTEC”.

 

Szijjártó Péter megköszönte a város munkáját

 

A szerdai irodaavatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a térség országai között hatalmas verseny alakult ki a magas hozzáadott értékű befektetések elnyeréséért. Erős fenntartással lehet kezelni a miniszternek azokat a szavait, ami szerint az elmúlt tizenkét év válságokkal, elsősorban gazdasági válságokkal volt tele. Ennek talán éppen az ellenkezője igaz, legalábbis 2012 és 2020 között.

 

Szijjártó kiemelte, hogy a HTEC Group szegedi megtelepedése nem kizárólag azt a lehetőséget biztosítja, hogy a képzett magyar munkaerő nem megy külföldre, hanem azt is, hogy nem hagyja el az olyan városokat, mint Szeged. 

 

A HTEC összesen 4,7 milliárd forintos beruházást hajt végre Magyarországon, amihez a kormány 700 millió forintot tett hozzá. A magyar-amerikai kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte a 7 milliárd dollárt, ami ilyen magas soha nem volt. Sikertörténet ez is, ahogyan az a HTEC Group magyarországi megtelepedése is. 

 

Szijjártó Péter külön megköszönte Szeged város munkáját, ami szükséges volt ahhoz, hogy hazánkat válassza befektetési területnek az amerikai cég.

 

Ugyanezt emelte ki a cég operatív igazgatója, David Schoch megnyitóbeszédében. Az HTEC Group Közép-Európa egyik legnagyobb növekedést felmutató cége, ami egyszerre érdekelt az orvostechnikában, a logisztikában, a high-techben és a kiskereskedelemben.

 

Az esemény kapcsán interjút készítettünk Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel.

 

 

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind