Száz kilométernyi fényfüzér világítja be az ünnepi napokat Szegeden

A karácsonyi fényeket idén november 26-án, pénteken délután 4 óra 20 perckor a Szegedi Karácsonyi Hetek nyitónapján kapcsolják be. Hagyományosan a Radió88 egyik szerencsés hallgatója adja majd meg a jelet Szeged ünnepi fényeinek bekapcsolására, amelyek több mint öt hétig borítják ünnepi díszbe a várost.
Rafai Gábor

2021. november 26. 09:52

Száz kilométernyi fényfüzér
világítja be az ünnepi napokat Szegeden

– Az idén új díszeket nem szereztünk be, a szegediek a tavalyi látványvilágra számíthatnak az ünnepi hetekben – tudtuk meg Makrai Lászlótól.

 

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta azt is, a szegedi díszkivilágítást az elmúlt öt-hat héten a társaság szakemberei folyamatosan szerelték fel javarészt éjjel, ahol a forgalom engedte, ott nappal is.

 

– A díszvilágítás egy részét le sem szereltük tavaly az ünnepi szezon végén. A Tisza Lajos körút fényfüzérei, a Híd utca és a Belvárosi híd, valamint a Dugonics téren számos fa díszítése például fent marad az idei télig, csak éppen nem használtuk azokat. Ezek a berendezések ugyanis bírják az időjárás viszontagságait, élettartamuk öt év, ellenállnak UV-sugárzásnak és a nedvességnek a megerősített csatlakozóiknak és a hosszú élettartalmú ledvilágításnak köszönhetően.

 

Az igazgató elmondta azt is, a le- és felszerelés mindig sérüléseket okoz, így ezeket nem tanácsos alacsony hőmérsékleten végzeni.

 

A Tisza Lajos körúti fák fényfüzéreit az idén átfűzték, mivel a fák növekednek, gyarapodnak és ezért előbb-utóbb elszakadtak volna a díszek. Ilyen fényfüzérből összesen száz kilométernyi világít Szeged utcáin a karácsonyi időszakban.

 

– A Belvárosi híd füzérei vannak legjobban kitéve az időjárásnak, szélnek, párának, ezért ezeket éjszakánként ki kellett javítanunk.

 

A közkedvelt fényszarvason – amit sokan tévesen rénszarvasként is emlegetnek, pedig valójában gímszarvast formáz – 2019-ben végeztek el egy nagyobb felújítást, így most már fehér és arany színben váltakozva világítanak a ledek.

 

– Visszatértek az organikus díszek is, például a Dugonics téri körforgalomba, a fénykarácsonyfára, a Dóm téri fákra, a Széchenyi tér Kárász utca felőli oldalán a Szívek fája és az Anna kút fölé. Ahogy tavaly, idén is körülbelül 200 ezer led gondoskodik majd a fényáradatról, ebből 11 ezer a fényszarvason található – mondta el Makrai László.

 

A karácsonyi fényekből idén is nemcsak a belvárosba jut, hanem összesen harmincöt szegedi helyszínre kerültek díszítések városszerte.

 

A lakossági igényeket is figyelembe véve az ünnepi fények az Újév első hétvégéjéig biztosítják az ünnepi hangulatot Szegeden.

Címlapon

mutasd mind