Száz éve építették a sebészeti klinikát, most felújítják, hogy újabb száz évig szolgálhassa a gyógyítást – bokrétaünnep az Egészségtudományi Képzési Tömbnél

Többször a sírból hozták vissza a klinikai centrumhoz tartozó Egészségtudományi Képzési Tömb projektjét, aminek kivitelezése most tart félidőnél. Ha minden jól megy, jövő január közepén készülhet el.
Bod Péter

2022. március 10. 18:07

Száz éve építették a sebészeti klinikát, most felújítják, hogy újabb száz évig szolgálhassa a gyógyítást – bokrétaünnep az
Egészségtudományi Képzési Tömbnél

– Jó látni a sok sárgasapkás embert – kezdte bokrétaünnepi beszédét Rovó László, a szegedi egyetem rektora, aki ezzel a munkavédelmi sisakra utalt, amely kötelező viselet egy olyan építési területen, amilyen a Egészségtudományi Képzési Tömbjének területe. A sárga sisak ebben az esetben azt is jelzi, hogy sok a beruházás, ami az egyetem esetében valóban igaz.

 

Az egykori sebészeti klinika épülete száz éve épült, teljes felújítása és átépítése tavaly januárban kezdődött és a tervek szerint 2023. január közepén készülhet el. A rektor szerint az egyetem vezetése azért tett meg mindent, hogy a korábban elnyert pályázat ne essen kútba, mert az oktatás színvonalának erősítését tartja legfontosabb feladatának.

 

– A száz éve épült tömb a mostani átépítéssel nemcsak XXI. századi színvonalú lesz, hanem remélhetőleg legalább száz évig szolgálja az itt folyó oktató- és kutatómunkát – zárta szavait a rektor.

 

– A beruházás nyolcmilliárd forintba kerül, amiből teljesen felújítják a tízezer négyzetméteres épületet – jelezte Fendler Judit egyetemi kancellár. Emlékeztetett arra, hogy egy 2016-ban elnyert pályázat volt a kiindulópontja a mostani fejlesztésnek. Azzal a különbséggel, hogy az akkor elnyert összegből a képzési tömb mellett a Fogorvostudományi Kar új épületét is megépítették volna.

 

 

Az építőipari árak jelentős emelkedése keresztülhúzta számításaikat, így újra kellett gondolni a fejlesztési terveket. Így vágtak bele több módosulás után a képzési tömb teljes rekonstrukciójába.

 

Hipermodern eszközparkkal felszerelt kompetenciaközpont lesz – jelentette ki a készülő képzési központról a kancellár, aki ehhez hozzátette: más pályázati forrásból igyekeznek megvalósítani a fogorvosi kart érintő fejlesztést.

 

Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke egy latin szállóigét idézett a sok viszontagságot megélt projekt kapcsán, aminek megvalósulása most gőzerővel zajlik: „Legyünk határozottak a céljainkban, és körültekintőek a megvalósításban”.

 

A kivitelezést végző AKTÍV Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektvezetője, ifj. Hévizi János elmondta: ötven százalékos készültségi foknál tartanak, bizonyos részmunkákban ennél is jobban állnak. A bokrétaünnep azt jelzi hagyományosan, hogy a kivitelezésben elérkeztek a legmagasabb ponthoz.

 

A részletekről megtudtuk, hogy korábban már lebontották az épület tetejét, a válaszfalakat és a padlót, és minden remény megvan arra, hogy tartani tudják vállalásukat, ami szerint 2023. január közepére teljesen elkészül a képzési tömb.

Címlapon

mutasd mind