Számba venni is nehéz Rákay Philip milliárdos ingatlanvagyonát

Ipari park, villa, étterem is szerepel a listán.
Kékes Viktória

2022. november 08. 08:08

Számba venni is nehéz Rákay Philip milliárdos ingatlanvagyonát

Fél Margit-szigetnyi ipari park 

A Fejér megyei Rácalmáson terjeszkedik tovább Rákay Philip, NER-közeli üzletember, producer, fideszes influenszer. A 24.hu cikke szerint Rákay új cége egy 42 hektáros (csaknem fél Margit-szigetnyi) ipari területet vett a Hankook gumiabroncsgyártó cég magyarországi központja mellett Rácalmás és Dunaújváros határában. A helyszínválasztás feltehetően nem véletlen: a kormány 2021-ben különleges gazdasági területté nyilvánította Iváncsát és Rácalmást, ezzel több milliárdos adóbevételtől fosztotta meg az ellenzéki vezetésű Dunaújvárost. 

Villák a Balatonnál

Szintén Rákay a tulajdonosa a Tarányi-présháznak. A Balaton-felvidék emblematikus épülete - felújítását követően - étteremként működött, talán a meglóduló rezsiárak miatt, de Rákay ettől most megválna, potom 4 millió euróért (a forint-euró árfolyam manapság sűrűn változik, jelen pillanatban ez 1,6 milliárd forint) árulja, a hirdetést az érdeklődők itt nézhetik meg.

 

Badacsonytomajban egy másik ikonikus épület, a Ranolder-villa is az egykori VIVA tévés műsorvezetőé. Ezt 2017-ben a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt.vásárolta meg, de a miniszterelnök veje mégsem akart több százmillió forintot invesztálni az épület felújításába, így túladott rajta. A rekonstrukció azóta sem kezdődött el, pedig a jó szomszédság adott: a szomszédos borászati birtok Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, korábban a földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos tulajdona.

Villa a XII. kerületben

Bomba áron, mindössze 198 millió forintért jutott hozzá Rákay cége még 2018-ban egy budai villához. Az akkor még Tarlós István vezette főrvárosi önkormányzata a XII. kerületben található, 2400 négyzetméteres telken álló 224 négyzetméteres villát nyílt pályázaton hirdette meg, ezt nyerte el a fideszes influenszer cége. A Széchenyi-hegyen most üres telkeket árulnak 220 és 600 millió forint közti összegekért. 

Lakás a Budai Várban

Bombaüzletnek tűnik az is, hogy Rákay feleségével lakáscsere útján jutott hozzá egy 60 négyzetméteres önkormányzati ingatlanhoz egy olyan Bécsi kapu téri műemléképületben, amit előzőleg 70 millió forintból újított fel az I. kerület. Amint az önkormányzattól kikért szerződésekből kiderült, Rákayék a vári lakásért cserébe egy 24 négyzetméteres, földszinti, egyszobás lakást adtak a VIII. kerületi Kálvária téren.

 

Rákay Philip karrierjét a Juventus rádióban, majd a Z+ (később VIVA+) televíziós csatorna műsorvezetőjeként kezdte. 2002-től a Hír Tv munkatársaként dolgozott, 2011-ben lett az MTV M1 csatornájának intendánsa, később az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese. karrierjének egyik szimbolikus eseménye volt, amikor 2002-ben 2 millióra becsülte a Fidesz nagygyűlésére érkező szimpatizánsok számát.