Szállj költemény, szólj költemény: a verseket ünnepeljük vasárnap – idén csak online

József Attila születésnapjára emlékezve vasárnap számos irodalmi, művészeti programot kínálnak a szegedi kulturális intézmények. Az idén már második alkalommal csak online ünnepelhetünk, de a kínálat így is sokszínű. Lesz versposztolás, irodalmi kvíz, filmvetítés és versvadászat is.

2021. április 10. 10:05

Szállj költemény, szólj költemény: a verseket ünnepeljük vasárnap – idén csak online

„Szállj költemény, szólj költemény / mindenkihez külön-külön, / hogy élünk ám és van remény” – aligha lehet ma aktuálisabb sorokat találni József Attila költéményei között, mint ez a töredék.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. A járvány miatt elrendelt szigorítások okán az idén már második alkalommal csak a monitorok előtt emlékezhetünk az egyik legnagyobb magyar költő életművére, de ünneplésre hívó program így is számos akad.

A Szent-Györgyi Albert Agóra az idén a szegedieket kérte meg, hogy előzetes jelentkezés után menjenek és szavalják el kedvenc versüket, amit az intézmény stúdiójában az elmúlt napokban fel is vettek. Az ebből készül videó összeállítást vasárnaptól lehet majd látni az Agóra honlapján, Facebook-oldalán és YouToube-csatornáján.

Orbán Hédi igazgató elmondta, az összeállítás mellett József Attila életéről és munkásságáról szóló online játékot is hirdetnek a szegedi általános és középiskolás diákoknak.

A Somogyi-könyvtár a magyar költészet napja alkalmából a Szépség koldusa című József Attila-kötet bemutatásával tiszteleg a költő, a magyar irodalom előtt.

A Móra Ferencnek dedikált ritkaságot Hevesi Andrea könyvtáros mutatja be.

Ezen kívül a könyvtár idén is csatlakozott a „Posztolj verset az utcára” mozgalomhoz: április 11-ig várják Facebook-üzenetben azok jelentkezését, akik kedvenc verseiket, vagy akár saját költeményeiket megosztanák másokkal.

A beküldött versekkel április 23-ig a Somogyi-könyvtár Dóm téri főépületének és fiókkönyvtárainak a falát díszítik majd.

Versposztolás a Somogyi-könyvtár előtt: utoljára két éve ünnepelhettük közösen József Attila születésnapját. (fotó: Szabó Luca)

A Magyar Költészet Napja egyben Márai Sándor születésnapja is. A Belvárosi Mozi munkatársai az idén róla szóló filmeket ajánlanak, ezzel emlékeznek a Kassán 1900. április 11-én született íróra.

A Márai írásaiból készült filmek közül a Kalandot, az Eszter hagyatékát, a Szerepet, az Egy polgár vallomásait, valamint A gyertyák csonkig ének Iglódi István rendezte mozira hívják fel az érdeklődők figyelmét.

Az ajánlott filmek többségét a Nemzeti Filmintézet archívumában, a filmjo.hu-n nézhetik meg az érdeklődők.

Versvadászatot hirdet idén a Petőfi-telepi Művelődési Ház. Mától vasárnap estig több költő is beköltözik a városrészbe. Az itt élőknek, azt kell kitalálniuk, ki azok.

Ehhez segítséget is kapnak a keresgélés előtt. A művelődési házban ugyanis megtalálható a címek listája, amelyeket az irodalmi kalandozás során fel kell keresni.

A kifüggesztett versek alapján ki kell találni, hogy ki lakik ott?

A helyes megoldást április 12-én, hétfőn teszik közzé a művelődési ház Facebook-oldalán.

Megzenésített költeményekkel és a száz éve született Pilinszky János verseivel ünnepel idén a szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház.

Az online programban közreműködik Márkos Emese (vers) és Varga Norbert (zene, ének).

József Attila: Szállj költemény…

Szállj költemény, szólj költemény
mindenkihez külön-külön,
hogy élünk ám és van remény,
van idő, csipjük csak fülön.

Nyugtasd a gazdagok riadt
kis lelkét – lesz majd kegyelem.
Forrást kutat, nem vért itat
a szabadság s a szerelem.

Szólitsd, mint méla borjuszáj
a szorgalmas szegényeket –
rágd a szivükbe – nem muszáj
hősnek lenni, ha nem lehet.

rag