Szakszervezeti alelnök: bumeránghatást ért el a tanárokat fenyegető kormányzati tiltás

Bod Péter

2022. február 01. 14:30

Szakszervezeti alelnök: bumeránghatást
ért el a tanárokat fenyegető kormányzati tiltás

– Nagyon nehéz megmondani, mekkorára tehető azoknak a tanároknak a száma, akik a fenyegetések hatására elálltak a sztrájktól – mondta el érdeklődésünkre Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke. Annak kapcsán kérdeztük, hogy a hétfői figyelmeztető munkabeszüntetés után megtartott sajtótájékoztatón a PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője egyaránt arról beszélt, hogy nagy számban voltak ilyen munkavállalók.

 

Elmondta ugyanakkor, hogy a kormány fenyegetése bumeránghatást is kiváltott, mert többen, akik eredetileg nem sztrájkoltak volna, éppen a fenyegetések hatására változtatták meg korábbi döntésüket. Nagyon erős becsült adatként Totyik Tamás úgy fogalmazott: a sztrájkolók egyharmada állhatott el a fenyegetések hatására a tiltakozástól.

Kik fenyegették a pedagógusokat? Az intézményvezetők vagy inkább a tankerületek vezetői? – tettük fel a kérdést. A PSZ alelnökének ismeretei szerint a központi államapparátus szóban utasította a tankerületi vezetőket, hogy beszéljék le a sztrájkról az érintetteket – mindez szóban történt, írásos nyoma semminek nincs.

 

 

A tankerületek utasítására az intézményeknek a honlapjukon meg kellett jelentetniük, hogy jogtalan a sztrájk, és a tanításnak hétfőn normál körülmények között kell lefolynia. Az igazgatók még a sztrájk előtti napokban is telefon hívták a tanárokat, hogy álljanak el a hétfői munkabeszüntetéstől.

 

– Nagyon sok a szervilis vezető, köszönhetően elsősorban annak, hogy az igazgatókat nem a tantestület választja, ezért sok esetben maguk az intézményvezetők beszélték le a beosztottakat a sztrájkról – hallhattuk az érdekképviseleti vezetőtől. – Legyünk őszinték: voltak olyan oktatásban dolgozók, akiket a kormánypropaganda és a fenyegetettség tántorított el attól, hogy részese legyen a figyelmeztető sztrájknak. Nagyon fontos eleme a hétfői sztrájknak, hogy voltak olyan iskolák, ahol a tanárok nem csatlakoztak ahhoz, ennek ellenére a diákok nem jelentek meg a két első tanítási órán. A szülők is érezték ennek a sztrájknak a fontosságát. Nagy köszönettel tartozunk a szülőknek.

Ez azért is fontos, mert sok hamis információt kaptak a szülők, akiket több helyen arról tájékoztattak: igazolatlan órát kapnak gyerekeik, és nem fogadják el a szülői igazolásokat, ha nem jelennek meg hétfőn reggel az iskolában. A szülők felismerték, hogy a sztrájk alapvetően nem a béremelésről szól, hanem arról, hogy amennyiben nem változik az oktatás helyzete, elfogynak a pedagógusok.

 

– Ha nem változik az oktatás pénzügyi helyzete, és nem növekszik a tanárok száma, akkor hamarosan a százötven diáknál kevesebbet oktató iskolákat finanszírozási okok és a hiányzó tanárok miatt be kell zárni – hangzott el Totyik Tamástól. A helyzet a jelenlegi feltételek mellett fenntarthatatlan. – Már ma csaknem 12 ezer tanár hiányzik a rendszerből. A következő években pedig várhatóan 22 ezerrel kevesebben lesznek, mert ennyivel többen mennek nyugdíjba, mint ahányan várhatóan elkezdik a pályát.

 

 

– A tankerületi és az intézményvezetők nem árulták el, milyen következményekkel járna a tanárokra nézve, ha kérésük, tiltásuk ellenére mégis sztrájkoltak. Elvileg szóbeli és írásbeli figyelmeztetésben részesülhetnek, valamint jutalommegvonással sújthatók. De vajon a tanároktól milyen jutalmat vonnak meg? – kérdezett vissza Totyik Tamás. – Elbocsátani biztosan nem fogják a pedagógusokat, mert akkor több mint 20 ezer embernek kellene felmondani, miközben a létszámhiány már most is óriási. Tantárgyfelosztással, kedvezőtlen órarenddel „büntethetik” az intézményvezetők a sztrájkban részt vevő beosztottjaikat.

 

Az alelnök kicsinyes bosszúállást elképzelhetőnek tart, de nagyobb retorzióktól aligha kell tartani.

 

– Abban az országban, ahol egy nemrégiben még államtitkári posztot ellátó képviselő a korrupció gyanúja ellenére szabadlábon van, bejárhat a parlamentbe, bohózatba illő lenne, ha munkahelyvesztéssel járna a figyelmeztető sztrájkban való részvétel – jegyezte meg Totyik Tamás.