Konferencia az egyik leggyorsabban fejlődő tudománynak

Sporttudományi szakmai konferenciát rendez a Szegedi Szakképzési Centrum és a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium április 22-én. Testnevelő tanárokat és edzőket várnak rá.
Vass Imre

2022. április 11. 20:39

Konferencia az egyik leggyorsabban fejlődő tudománynak

A rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, a testnevelő tanároknak szüksége van a sportágazathoz kötődő szakmai továbbképzésre, ezt a célt szolgálja ez a hagyományteremtő céllal megrendezendő konferencia, ami a plenáris ülés után három szekcióban,

  • pedagógiai,
  • sporttudományi és
  • anatómia-élettani

folytatja munkáját. 

 

Erdélyi Margit a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, hogy több témát is feldolgoznak a konferencián. Szó lesz többek között sportorvosi és sporttáplálkozási témákról, a résztvevők előadást hallgathatnak majd a sportsérülésből való felépülésről, valamint a sportpszichológiához kapcsolódó témák is lesznek.

 

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, örömmel vesznek részt ebben a kezdeményezésben, és reményei szerint ez több más területre is kiterjed majd, mert így a pedagógusaik még több aktuális információt és szakmai segítséget kaphatnak. 

 

Tímár Csaba, a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, egyik tanáruk, Keller Zoltán kezdeményezésére indult meg a konferencia szervezése. Ez nem véletlen, hiszen az iskola sporttagozatán közel száz diák tanul, köztük a Pick Kézilabda Akadémia sportolói és évről évre többen érdeklődnek iránta. A KÉSZ-Szentmihály Labdarúgó Akadémiával is kötöttek szerződést, így már lány labdarúgók is tanulnak náluk. Az igazgató hozzátette, a pedagógusok csak akkor tudnak aktuális információkat átadni a diákoknak, ha ők is folyamatosan képzik magukat. Ezért is merült fel a sporttudományi konferencia ötlete, ahol a résztvevők a legfrissebb információkat kaphatják meg a meghirdetett témakörökben, valamint megoszthatják tudásukat és tapasztalataikat.

 

A rendezvény fontosságát hangsúlyozta a Pick Szeged beállósa Bánhidi Bence és a két olimpikon sportoló, a súlylökő Márton Anita és a súlyemelő Nagy Péter is.

 

A kiváló kézilabdázó elmondta, amikor ő elkezdte a kézilabdát, akkor még nem volt ilyen akadémiai rendszer és nem voltak olyan körülmények, amelyeket most biztosítanak a fiatal sportolóknak. Kiemelte, hogy neki még sokkal nehezebb volt összehangolni az edzéseket és a tanulást. Most azonban minden olyan körülmény adott a számukra, hogy profi sportolók legyenek. Ehhez azonban az is fontos, hogy magasan képzett, felkészült tanárok foglalkozzanak velük.

 

Márton Anita kiemelte, ő személyesen kötődik az intézményhez, hisz négy „gyönyörű évet töltött el ott”. Akkor még nem volt sporttagozata az iskolának, de akkor is nagyon sok segítséget kapott az iskolától, tanáraitól. A konferenciát jó ötletnek tartja, hiszen a sporttudomány, az egyik leggyorsabban fejlődő tudomány, és ezzel a pedagógusoknak és az edzőknek is tartaniuk kell a lépést. Az előadókkal kapcsolatosan hozzátette, többükkel évekre visszanyúló munkakapcsolata van, mivel együtt dolgoznak, így tudja, az egyes témák legjobb szakértői osztják meg ismereteiket majd a résztvevőkkel.

 

Nagy Péternek szintén van személyes kötődése az iskolához, mivel a sportedzői végzettségét ott szerezte meg. Kiemelte, a konferencia azért is jó ötlet, mert a tanárokat is fel kell készíteni arra, hogy sportolókkal foglalkozzanak és hozzájussanak a legfrissebb információkhoz.