Szajbély Mihály: Példátlan dolog, hogy egy szenátor nem kap szót egy általa felterjesztett anyag kapcsán

Kicsit zavaros volt a szavazás előkészítése a bölcsészkart képviselő professzor szerint, azonban az igazi baj nem ez volt. Hanem az e körül történt méltatlanságok.

2021. január 29. 21:55

Szajbély Mihály: Példátlan dolog, hogy egy szenátor nem kap szót egy általa felterjesztett anyag kapcsán

– Hogy emlékszik vissza a szavazás előtt történtekre?

– Már elég hosszú ideje ment a szavazás, amikor Dömötör Máté főigazgató úr végre mindenki számára világossá tette, hogy miről is szavazunk. Könnyen lehet, hogy voltak olyanok, akik már leadták a szavazatukat, mielőtt még tisztázódott volna, hogy voltaképpen mire is mondtak igent vagy nemet. Ez különösen azért kényes kérdés, mert a rendszer az egyszer már elküldött szavazatot nem engedi módosítani. Én egyébként kértem rektor urat, állítsa le a szavazást, hogy hozzászólhassak, de erre nem kaptam meg a lehetőséget. Másodszor végül akkor kaptam szót, amikor már tulajdonképpen az „Egyebeknél” tartottunk, akkor meg is jegyeztem, a szenátus történetében példátlan dolog, hogy egy szenátor akkor, amikor szót kér az általa felterjesztett anyag kapcsán, nem kap szót. Az is biztos, hogy nem volt teljesen világos a szavazás előtt, miről szavazunk, ezt többen be is írták a csetbe, hogy akkor most miről szavazunk?

– Mit szeretett volna elmondani?

– Arra szerettem volna reagálni, amit a felterjesztésemről Dömötör főigazgató úr elmondott. Ő azt részletezte, hogy milyen törvényességi okok akadályozzák, hogy az általam kért garanciák beépíthetőek legyenek a határozati javaslatba. El szerettem volna mondani, hogy én nem vagyok jogász és neki biztosan igaza van, de ha mostani jogrend nem engedi meg az általam javasolt garanciák érvényesítését, akkor egyértelművé szeretném tenni és hangsúlyozni, hogy a nem kellő garanciákat tartalmazó javaslatot nem lenne szabad megszavaznunk. Éppen a végső szavazás előtt, amikor kiderült, hogy az általam benyújtott javaslat esélytelenné vált, ez talán nem lett volna lényegtelen. Ettől persze lehet, hogy a szavazás eredménye nem változott volna, de az is lehet, másképp alakult volna a voksolás.

– Mióta bevett gyakorlat, hogy így szavaz a szenátus? Azaz, ha az eredeti előterjesztést megszavazzák, akkor azzal egyúttal leszavazták a módosító javaslatot, és nem kell külön újra szavazni az előterjesztésről?

– Erről így rendelkezik a szabályzat, ezzel nekem nincs is gondom. Az azonban mindegyikünk közös érdeke lett volna, hogy a szavazás a másik előterjesztő véleménynek meghallgatása után, és egyértelmű kérdésfelvetést követően induljon el. Akkor most nem lenne kétség senki szívében, és megtakaríthattunk volna magunknak egy alakulóban lévő csinos botrányt.

Garai Szakács László