Szabó Tímea: Hogyan ártalmatlanítják majd a használt akkumulátorokat?

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, hogy kiderüljön, hogyan ártalmatlanítják majd a használt akkumulátorokat a gödi és a debreceni gyártók, és hol tárolják majd ezeket.
Garai Szakács László

2023. február 11. 14:08

Szabó Tímea: Hogyan ártalmatlanítják
majd a használt akkumulátorokat?

Szabó Tímea a Facebookon közvetített tájékoztatójában felidézte, hogy egy idén januárban elfogadott uniós jogszabály egyértelműen kimondja, hogy annak a cégnek a felelőssége az elhasznált akkumulátorok visszagyűjtése és ártalmatlanítása, amelyik a terméket az európai piacra „dobta”.

 

– Az uniós jogszabály azt írja elő, hogy ezeknek a cégeknek – így a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár kínai tulajdonosának is – ingyen vissza kell vennie az akkumulátorokat, vagyis lerakatokat kell kialakítaniuk – tette hozzá.

 

Az akkumulátoroknak 5–10 éves élettartamuk van, ami azt jelenti, hogy a gödi vagy a debreceni cég által gyártott termékek ennyi idő után mindenképpen visszakerülnek Magyarországra – emelte ki, hozzátéve, hogy ez éves szinten több százezer tonnányi használt akkumulátort is jelenthet. Hangsúlyozta, hogy nemcsak az akkumulátorok gyártása, de az ártalmatlanítása is nagyon környezetszennyező folyamat, amely során mérgező anyagok keletkeznek. Ehhez képest Magyarországon sem a Samsung gyár, sem pedig a debreceni gyár esetében nincs egyetlen szó sem az engedélyezéshez szükséges környezetvédelmi dokumentációban az akkumulátorok visszagyűjtéséről és ártalmatlanításáról, kizárólag a gyártási hulladékokat említik meg.

 

– A Párbeszéd szerint ez elfogadhatatlan, ez megint újabb veszélyeket rejt magában, nem feltétlenül azonnal, hanem 5–10 éves időintervallumban fog ez hatalmas károkat okozni az országnak – mondta Szabó Tímea.

 

 

(MTI)