Szabó Sándor több mint egy órát beszélt Szegedért a parlamentben, B. Nagy László csak gombot nyomni járt be a Kossuth térre

Megnéztük Szeged két országgyűlési képviselőjének tavalyi teljesítményét. Szabó Sándor szocialista képviselő sokszor szólalt fel Szeged és a szegediek érdekében a parlamentben. B. Nagy László fideszes képviselő egyszer sem ejtette ki tavaly Szeged nevét a felszólalásaiban. A Szegedi Tükör összeállítása.
Szabó C. Szilárd

2022. január 09. 11:24

Szabó Sándor több mint egy órát
beszélt Szegedért a parlamentben, B. Nagy László csak gombot
nyomni járt be a Kossuth térre

Szabó Sándor (MSZP) tavaly 16 alkalommal emelkedett szólásra, és összesen kicsivel több mint egy órát beszélt, Szeged nevét pedig harminckétszer ejtette ki felszólalásai során a T. Házban. Szeged szocialista országgyűlési képviselője tavaly 36 önálló indítványt, valamint ellenzéki képviselőkkel együtt nyolc javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben.

 

A magánosítás ellen

Szabó Sándor felemelte a szavát az egyetemek magánosítása ellen. „Hirtelen nagyon fontossá vált a kormánynak a hazai felsőoktatás átfogó reformja a vidéki egyetemek tekintetében is, ami tulajdonképpen lényegében azt jelenti, hogy a jövőben egy 5-7 fős, élethossziglan tartó kuratóriumi tagságból álló alapítvány működtetné a szegedi egyetemet is, magukhoz vonva az állami vagyont is” – mondta Szeged szocialista országgyűlési képviselője, aki azt javasolta Rétvári Bence államtitkárnak, hogy „üzenje meg az alapítványi kuratóriumi tagoknak, hogy ne nagyon rendezkedjenek be.” Rétvári „Fenyeget!”, Németh Szilárd pedig „Azt a mindenit! Ez kemény!” közbekiabálással reagált Szabó felszólalására, aki azt is elmondta, hogy a 2022-es választás után az új koalíciós kormány visszaállítja a tudás rangját, az oktatás és a kutatás szabadságát.

 

Szeged érdekében

Szabó Sándor a 2022-es költségvetésről szóló parlamenti vitában elmondta, hogy különösen nagy veszélyt jelent az infláció, mely egyre nagyobb méreteket ölt. Beszélt arról is, hogy az önkormányzatoknak óriási mértékű kormányzati elvonást kellett elszenvedniük a járványhelyzetben. Szeged esetében 10 milliárd forintos a kormányzati elvonás, a járványhelyzet kezdete óta pedig további 7 milliárd forint bevételtől esett el az önkormányzat.

 

„A helyi iparűzési adó bevételkiesése 5 milliárd forint, illetve annak az elvételével együtt; a gépjárműadó elvétele 1 milliárd forint; a szolidaritási hozzájárulás 1,8 milliárd forint; a parkolás ingyenessé tétele havonta 100 milliót jelentett; a tömegközlekedés finanszírozásának elvétele éves szinten 328 milliót jelentett; az idegenforgalmi adó 360 milliót.”

 

Hangsúlyozta: 2010 óta zajlik az önkormányzatok leépítése, az önkormányzati jogok csorbítása, a pénzügyi helyzet átalakítása az önkormányzatoknál, ami teljesen ellehetetleníti őket. Szabó közölte, hogy a 2022-es kormányváltás után visszaadják az önkormányzatok jogait és forrásait.

 

Szegedről egy szót sem

B. Nagy László (Fidesz) tavaly két alkalommal, összesen 5 perc 51 másodpercet beszélt a T. Házban. Mindkétszer a törvényalkotási bizottság tagjaként ismertette a bizottság véleményét, nem volt semmi önálló gondolata. B. Nagy tavaly egyszer sem ejtette ki Szeged nevét a parlamenti felszólalásaiban. Szeged fideszes országgyűlési képviselője tavaly egyetlenegy javaslatot sem nyújtott be a parlamentben.

 

Szeged országgyűlési képviselőinek aktivitása 2021. január 1.–december 31.

 

Felszólalások ideje

  • Szabó Sándor (MSZP): 60 perc 41 másodperc
  • B. Nagy László (Fidesz): 5 perc 51 másodperc

 

Indítványok száma

  • Szabó Sándor (MSZP): 44 indítvány
  • B. Nagy László (Fidesz): 0 indítvány

 

Forrás: parlament.hu