Szabó Sándor: Nem ezt ígérték, nézzenek az emberek szemébe!

Górcső alá vettük Szeged két országgyűlési képviselőjének tavalyi teljesítményét. Szabó Sándor sokszor szólalt fel a parlamentben a szegediek érdekében. Mihálffy Béla leginkább akkor ejtette ki Szeged nevét, amikor a tükörpontyról beszélt. A Szegedi Tükör összeállítása.
Garai Szakács László

2023. január 16. 08:46

Szabó Sándor: Nem ezt ígérték,
nézzenek az emberek szemébe!

Szabó Sándor (MSZP) tavaly, az új Országgyűlés május 2-i megalakulása óta huszonkét alkalommal emelkedett szólásra, és összesen másfél órát beszélt, Szeged nevét pedig tizenhétszer ejtette ki felszólalásai során a T. Házban. Szeged ellenzéki országgyűlési képviselője tavaly huszonkilenc önálló indítványt, valamint ellenzéki képviselőkkel együtt tizennyolc javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben.

 

A postabezárások ellen

Szabó Sándor felemelte a szavát a postabezárások ellen, amit értelmetlennek és indokolatlannak, valamint a kormány újabb megszorító intézkedésének nevezett. „Ez Szegeden több tízezer embert érint, többet kell majd sorban állni az embereknek, nehezebben tudják elintézni a postai ügyüket vagy befizetni a számláikat, feladni a küldeményeiket. (...) Olyan városrészek, mint Tápé, Petőfitelep, amelyek 5-6 ezer fős településrészek, amelyek magyar viszonylatban már kisebbfajta városnak is megfelelnek, maradnak szolgáltatás nélkül” – mondta Szeged ellenzéki országgyűlési képviselője. Felszólalásában hangsúlyozta: nem ezt ígérte a Fidesz a kampányban, amely nemcsak a postákat zárta be, de megemelte a rezsit és a kata eltörlésével adót is emelt. „Tessenek az emberek szemébe nézni, és fejezzék be a megszorító politikát!” – mondta Szabó Sándor, akinek Szegedről főként az iskolák, a pedagógusok és a nehéz helyzetbe került önkormányzat jutott az eszébe, amikor szólásra emelkedett a parlamentben.

 

A kegyelteknek osztogatnak

„A tanárok fenyegetésével, a megalázóan alacsony fizetésekkel, a szakmai szabadság lábbal tiprásával, a szükséges infrastruktúra hiányával lerontották 12 év alatt a magyar oktatási rendszert. (...) Hol van az igazságosság és a szabadság, amikor a tisztességes munkakörülményekért tüntető tanárokat tömegesen fenyegetik vagy megalázzák? Mások jogainak tiszteletben tartásáról fogadnak el törvényt, miközben kirúgják azokat, akik tüntetni mernek az önök elhibázott oktatáspolitikája miatt?” – kérdezte novemberben Szabó Sándor a parlamentben.

 

 

Júniusban elmondta a 2023-as költségvetésről szóló parlamenti vitában, hogy „a benyújtott költségvetési tervezet hurráoptimista. Nem egy jó környezetben született, valóban, de nem is jó időben, elhamarkodva, és látva a kiszámíthatatlan gazdasági környezetet, talán a kormány megfontolhatta volna, hogy ezt a költségvetési tervezetet egy későbbi időszakban, megalapozottan, megfontolt számokkal nyújtsa be a parlament elé”. Azzal zárta felszólalását, hogy „a kormány nemcsak fosztogat, de osztogat is. Osztogat a kegyeltjeinek, azoknak, akiknek egyébként is sok van”.

 

Ugye, hogy továbbra is sikeres?

Mihálffy Béla (KDNP) tavaly hat javaslatot nyújtott be, és tíz alkalommal, összesen 52 percet beszélt a T. Házban. A kormánypárti képviselő ötször ejtette ki Szeged nevét a parlamenti felszólalásaiban. Kétszer akkor, amikor az agrártermékek eredetvédelme kapcsán a tükörpontyról beszélt. „Továbbra is sikeresen koordinálja a kormány a tűzifaprogramot?” – kérdezett alá az Agrárminisztérium fideszes államtitkárának. Farkas Sándor pedig megnyugtatta Mihálffy Bélát: rendben zajlik a tűzifaprogram lebonyolítása. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Vélemények

mutasd mind