Szabó Sándor: Miért a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat és egyetemeket sújtják pénzelvonással?

Szabó szerint milliárdokat készül elvenni az SZTE-től a kormány. A szegedi MSZP-s parlamenti képviselő hétfőn Palkovics László minisztert fogja kérdezni erről. Megkaptuk a kérdéseket.

2020. május 02. 21:17

Szabó Sándor: Miért a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat és egyetemeket sújtják pénzelvonással?

Szeged MSZP-s parlamenti képviselője szerint az önkormányzatok mellett a felsőoktatási intézményeket is súlyosan megsarcolja a kormány a járványhelyzetre hivatkozva,

úgy tudja, hogy az SZTE-től 2-4 milliárd forintot vennnek el, amiből 500 milliót már le is emeltek a szegedi egyetem számlájáról, ráadásul Szabó szerint anélkül, hogy erről az intézményt értesítették volna. A másik vidéki egyetem, amitől komoly pénzeket terveznek elvenni a képviselő szerint, a pécsi, ott is több milliárd forintos elvonásra lehet számítani.

Szabó Sándor ezért írásbeli kérdést nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjéhez, Palkovics László miniszterhez, kérdését pedig hétfőn azonnal kérdés formájában is fel fogja tenni az Országgyűlés ülésén. Megkaptuk Szabó Sándortól a benyújtott írásbeli kérdéseket, amit cikkünk végén teljes terjedelmében, módosítás nélkül közlünk.

Ez alapján

Szabó nem érti, hogy az önkormányzatok mellett miért szintén évek óta nehéz helyzetben lévő egyetemektől vesz el pénzt az Orbán-kormány, miközben jelenleg is milliárdokat költenek sportberuházásokra és milliárdos támogatásokat kapnak a Mészáros-birodalom beruházásai.

A szegedi szocialista képviselő továbbá arra is kíváncsi, hogy

pontosan miért és mennyi pénzt fognak elvenni a szegedi egyetemtől, és mire fogják azt költeni, valamint, hogy ha mindenkitől áldozatokat követel a járvánnyal szembeni védekezés, akkor az Orbán-kormány mikor akarja megadóztatni azokat a cégeket, amik az elmúlt években sorra nyerték a sokmilliárdos állami közbeszerzéseket.

A Szabó Sándor által Kövér László házelnöknek benyújtott írásbeli kérdés teljes szövege:

Tisztelt Elnök Úr!

Az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdése alapján, figyelemmel az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdésére, valamint az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 124. § (1) bekezdésére, írásbeli kérdést kívánok benyújtani Dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszter Úrhoz

Miért az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat és egyetemek sújtják pénzügyi elvonással

A vírushelyzetre hivatkozva az egyetemek állami támogatását is csökkenti a kormány. Az elmúlt napokban az Innovációs és Technológiai Minisztériumból olyan levél érkezett az egyetemekre, amely arról tájékoztatja az egyetemi vezetőket, hogy a vírushelyzetre tekintettel forrásmegvonásra van szükség a felsőoktatásban is.

Két nagy vidéki egyetemről is tudunk, ahol biztosan lesz forrásmegvonás, a pécsi és a szegedi egyetemeken. Vélhetően azonban minden felsőoktatási intézményt érinti majd a megszorítás. A Pécsi Tudományegyetemtől 3,6 milliárd forintot akarnak elvonni, míg a Szegedi tudományegyetemtől 500 millió Ft-ot már le is emeltek a számlájukról, úgy hogy nem is tájékoztatták róla az intézményt de a SZTE esetében is 2-4 Milliárd Ft lehet a teljes elvonás összege.

Akár csak az önkormányzatok úgy az egyetemek is nehéz anyagi viszonyok közepette látják el feladataikat évek óta, a jelenlegi járványhelyzet miatt már így is jelentős a bevételkiesésük, mindellett plusz feladatokat is kapnak, mégis további elvonással sújtják őket, ami teljességgel elfogadhatatlan.

Tisztelt Miniszter Úr!

Kérem, kíméljen meg attól a választól, hogy ebben a helyzetben mindenkinek áldozatokat kell hoznia és hozzá kell járulnia a járványügyi védekezéshez. Mert ha ez így lenne, akkor nem kellene költeni most sportberuházásokra milliárdokat vagy éppen nem kellene vissza nem térítendő szintén milliárdos támogatásokat juttatni a "Mészáros-birodalom" beruházásaira. 

Mindezek miatt kérdezem a Miniszter urat:
1. Miért és mennyi pénz kívánnak elvonni a Szegedi Tudományegyetemtől és pontosan mire kívánják azt költeni?
2. Miért az önkormányzatoktól, egyetemektől vonnak el forrásokat miközben amúgy is nehéz helyzetben vannak, jelentős a bevételkiesésük, mindellett plusz feladatokat is kapnak a kormánytól a járványügyi helyzetre hivatkozva?
3. Mikor kívánják végre megadóztatni azokat a gazdasági társaságokat és szereplőket is, akik az elmúlt években milliárdos közbeszerzéseket nyertek el verseny nélkül az államtól és most is milliárdos forrásokat kapnak? Vagy a Mészáros birodalomnak és társainak nem kell szolidaritást vállalniuk a nemzettel ebben a nehéz helyzetben?

Várom megtisztelő válaszát,

Szeged, 2020. április 29.