Szabó Sándor: Emeljék duplájára a családi pótlékot

Az MSZP már többször követelte, hogy a kormány duplázza meg a családi pótlékot, utána pedig évente, az infláció mértékével emelje azt. Szabó Sándor országgyűlés képviselő tegnap a parlamentben újra feltette az emeléssel kapcsolatos kérdéseit.
Vass Imre

2023. március 07. 12:30

Szabó Sándor: Emeljék duplájára a családi pótlékot

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008 óta nem változott a családi pótlék mértéke, a Fidesz kormány egyetlen alkalommal sem emelt az összegen – mondta Szabó Sándor hétfőn a parlamentben. 

 

Egy friss kutatás eredményét ismertetve kiemelte, a megkérdezettek több mint fele előnyben részesítené azt a megoldást, hogy minden gyermekek után egyforma családi pótlék járjon a jelenlegi, jövedelemhez kötött adókedvezménnyel szemben. A válaszadók közel fele úgy vélekedett, a magyar kormány által családtámogatásra fordított összeg elégtelen, valójában nem ad elegendő segítséget a gyermeket nevelő családoknak. – mondta a politikus, aki szerint a rekordmagas infláció, a megnövekedett rezsiköltség miatt nem lehet tovább halogatni a gyermeknevelést segítő pénzügyi támogatások összegének emelése. 

 

Szabó Sándor hangsúlyozta, azonnal meg kell duplázni a családi pótlék összegét, emellett pedig biztosítani kell, hogy minden évben az infláció mértékével emelkedjen. Az erről szóló javaslatot a Magyar Szocialista Párt ismét benyújtja az Országgyűlésnek.

 

A politikus a témával kapcsolatban három kérdést tett fel Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszternek:

 

- Mit gondol arról, hogy az emberek többsége szerint minden gyermeket nevelő családnak azonos összegű támogatást kellene kapnia? 

- Ön szerint rendjén van az, hogy a családi pótlék összege ma már felét sem teszi ki annak, mint amennyit a rendszerváltáskor ért? 

- Miért nem támogatják az MSZP javaslatát, hogy duplájára emeljék a családi pótlék összegét?

 

A miniszter helyett Vitályos Eszter államtitkár válaszolt, aki szerint az emberek többsége egyetért a 13 éve hatalmon lévő Fidesz kormány családtámogatási felfogásával. Válaszában hangsúlyozta, a kormány a segélyek helyett a munkában hisz és a gazdasági válság idején is igyekszik bővíteni a családoknak járó juttatásokat. Hozzátette, az a cél, hogy a családok munkából tudják fenntartani magukat. 

 

Az államtitkár kiállt a családi adókedvezmény mellett. Szerinte ezzel sokkal több jövedelemhez juttatja kormány a családokat, mint az MSZP által javasolt inflációkövető családi pótlék rendszer, amit egyszerűen segélyezésnek nevezett. Azt azonban nem magyarázta el, hogy a családi pótlék miért is lenne segély.

 

Vélemények

mutasd mind