Szabó Sándor: Elfogadhatatlan a szociális törvény jelenlegi módosítása

Eddig sem jeleskedett a Fidesz kormány a szociális gondoskodás területén, de most, a parlament elé kerülő a szociális ellátást módosító törvényjavaslat teljes érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot részükről. - írta közleményében az MSZP országgyűlési képviselője.
Vass Imre

2022. október 27. 19:10

Szabó Sándor: Elfogadhatatlan a szociális törvény jelenlegi
módosítása

Szabó Sándor szerint a kormány magára hagyta a rászorulókat azzal, hogy gyakorlatilag kivonul a rászorulók megsegítéséből.

 

A törvény módosítás ugyanis átszabja, hogy kinek milyen felelőssége van a szociális ellátás nyújtásában, a rászorulók segítésében. A jövőben „az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga lenne felelős. Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni. Ezt követően a települési önkormányzatoknak, a karitatív szervezeteknek és csak végső soron van az államnak kötelezettsége a szociális biztonság megteremtésében.

 

A képviselő szerint az a változtatás teljességgel elfogadhatatlan, éppen ezért az MSZP módosító javaslatot nyújt be, hogy az országgyűlés előtt álló törvénymódosítás, a szociális ellátásról szóló törvény ezen szakaszát ne érintse, azaz a korábbiakban megfogalmazottak maradjanak érvényben a szociális gondoskodásban következők szerint: „A szociális ellátás feltételeinek biztosítása - az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl - az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata. A jövőben is az állam feladata a szociális gondoskodás és az esélyteremtés.

 

Szabó Sándor beszámolt arról is, hogy a szocialisták módosításokat nyújtottak be az adótörvényhez is. Javaslatuk szerint el kell törölni a minimálbér 15%-os személyi jövedelemadó terhét és ennek érdekében az alábbi adójóváírásos rendszer bevezetését kezdeményezik:

 

Másik javaslatuk értelmében a minimálbér szja-mentessé válna, ami azt jelenti, hogy az érintettek havi nettója 30 000 forinttal emelkedne.

 

Emellett az is javasolják, hogy az egyetemes villamos-energia és földgázszolgáltatás áfakulcsa 27%-ról 5%-ra csökkenjen. Ez az adócsökkentés egy család számára több tízezer, akár százezer forint megtakarítást is jelenthet csak a fűtési szezon alatt.

 

A párt kezdeményezi a TAO szabályzás megváltoztatását is. Ezzel a céljuk, hogy a társasági adó alanyai ne csupán látványcsapatsportra, hanem köznevelési, felsőoktatási és egészségügyi intézmények részére is nyújthassanak támogatást. 

 

Szabó Sándor kiemelte, a módosító javaslataik az emberek mindennapi anyagi helyzetén azonnali segítséget jelentenek, melyet a családbarátnak mondott Fidesz kormány jó szívvel támogathat.

Címlapon

mutasd mind