Szabó Sándor: Béremelés és megbecsülés kell a pedagógusoknak!

A Parlamentben szólalt fel a pedagógusok érdekében Szabó Sándor Szeged szocialista országgyűlési képviselője, aki Pintér Sándor belügyminiszterhez intézett interpellációt.
Vass Imre

2022. június 27. 18:26

Szabó Sándor: Béremelés és megbecsülés kell a
pedagógusoknak!

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, már 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Az elmúlt 12 évben az oktatás nem volt prioritás, ahogy az egészségügy sem.

 

Hangsúlyozta, egyszeri, radikális, 50%-os béremelésre lenne szükség, és arra, hogy ennek elmaradásáért a kormány végre ne Brüsszelt vagy az ellenzéket tegye felelőssé, hanem kövessen el mindent, hogy hozzájusson a helyreállítási alapból hazánknak járó forráshoz, ami lehetővé teszi a költségvetési átcsoportosítást.

 

Szabó Sándor emlékeztette a belügyminiszter arra, hogy Orbán Viktor a választások utáni április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „Amit vállaltunk, azt meg kell csinálni. Azt vállaltuk, hogy ebben az évben is, a következő évben és az azt követő évben is 10%-os béremelés lesz.”.  

 

Hozzátette, a rekordmagas „inflációnak köszönhetően a pedagógus béremelés így semmivé válik, sőt további áremelkedés esetén fizetésük reálértéke is csökken.”

 

Szabó Sándor három kérdést is feltett Pintér Sándor belügyminiszternek.

  • Mit tesz azért, hogy az oktatási kiadások GDP-n belüli aránya érzékelhetően növekedjen?
  • Mit tud ígérni jövőre a pedagógusoknak, mit tesz azért, hogy életkörülményeik javuljanak, ne folytatódjon a tömeges pályaelhagyás és ismét vonzó legyen a tanári, tanítói, óvópedagógusi pálya a fiatalok számára?
  • Indokoltnak tartja-e a pedagógusbérek felzárkóztatását a diplomás átlagbérek szintjére?

 

A kérdéseket Rétvári Bence államtitkár válaszolta meg. Szerinte a szocialisták kormányzása alatt egy havi bért elvettek a pedagógusoktól, valamint 15 ezret el is bocsátottak. Az államtitkár elmondta, ebben az évben is növelték a pedagógusok bérét és a jövő évben is emelni fogják. Rétvári szerint az Európai Parlamentben ülő baloldali képviselők akadályozzák meg, hogy a kormány hozzájusson azokhoz a forrásokhoz, amiből a pedagógusok bérét emelné.

 

Viszontválaszában Szabó Sándor azt hangsúlyozta, nem gondolhatja a kormány komolyan, hogy a baloldali képviselők akadályozzák az uniós forrásokhoz jutást. A képviselő szerint unalmas, hogy 13 év kormányzás után még mindig visszafelé mutogat az Orbán kormány. Mindezt azért teszik, mert a béremelések problémáját egyik ágazatban sem tudták megoldani. Végül Szabó Sándor nem fogadta el Rétvári Bence válaszát.