Szabó Sándor: Azonnal emelje meg a kormány a családi pótlék összegét minimum a duplájára!

Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője közleményben nyomatékosítja: azonnal intézkedésre lenne szükség ebben a kérdésben. A döntés előkészítéséhez újra benyújtották javaslatukat az Országgyűlésnek.
Garai Szakács László

2023. február 11. 09:58

Szabó Sándor: Azonnal emelje meg a
kormány a családi pótlék összegét minimum a duplájára!

Szabó Sándor közleményét változtatás nélkül közöljük:

 

„Az elmúlt héten két olyan fontos hír is megjelent, amellyel az emberek egyértelmű véleményt fogalmaznak meg a kormány családtámogatási intézkedéseire.

  1. A KSH a napokban tette közzé a tavaly évi gyermekszületések számát. A kimutatás szerint egyetlen év kivételével soha nem született olyan kevés gyerek Magyarországon a 2000-es évek kezdetéig visszamenően, mint tavaly. 2022-ben 88 ezer 400 gyermek jött világra, ami öt százalékkal, 4639-cel kevesebb, mint egy évvel korábban. Korábban, évtizedeken át rendre 90 ezer gyermek született évente. A mostani adat egyértelműen jelzi, hogy mélyponton van a gyermekszületések száma, ami azonnali cselekvésre késztethetné a Fidesz-kormányt.
  2. A KutatóCentrum online, ezer fős reprezentatív felméréséből egyértelműen kiderül, hogy csak a tehetősebbek elégedettek a kormány családtámogatási rendszerével.

    A kérdésre érdemben válaszoló, gazdaságilag aktív magyarok ötvenhat százaléka egyetért azzal, hogy a jövedelemtől függő adókedvezmény helyett minden, gyermeket nevelő családnak azonos összegű támogatást kellene kapnia. Még a Fidesz szavazótáborában is többségben voltak azok, akik adókedvezmény helyett a jövedelemtől független, azonos összegű, a gyermekek után járó támogatást preferálnák. A válaszadók többsége úgy véli, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer nem lesz képes megfordítani a mostani kedvezőtlen demográfiai folyamatokat.

 

 

A magyar családok tehát egyértelműen utalnak rá és kimondják, hogy a gyermekneveléshez több pénzre van szükség! Hornung Ágnes családtámogatásért felelős államtitkár nemrégiben azt mondta, hogy nem lehet többletteher a gyermeknevelés.

 

A Magyar Szocialista Párt évek óta javasolja a családi pótlék megduplázását, mivel a kormány tizenhárom éve egy forinttal nem emelte azt, és így jelentősen veszített értékéből. Ma Magyarországon tömegével élnek olyan gyermekek, akiknek a szülei pontosan ugyanakkora összegű támogatást kaptak az államtól megszületésükkor, mint ma. Olyan összegű támogatást kell nyújtani a gyermekneveléshez, amely a mai árakhoz mérten is valódi segítséget nyújt a családoknak.

 

Ezért azonnal meg kell duplázni a családi pótlékot, emellett indexálni kell, azaz biztosítani kell, hogy minden évben az infláció mértékével emelkedjen. Erről szóló javaslatunkat ismét benyújtottuk az Országgyűlés elé.

 

 

Felszólítom a kormánypárti képviselőket, támogassák javaslatunkat a magyar családok védelmében különösen most, amikor terheik – a kétszámjegyű infláció és a brutális mértékben növekedő rezsiárak miatt – elviselhetetlenül emelkednek.”