Szabó Sándor az Országgyűlésben: Mikor tér át az egészségügy az ellátás minőségét figyelembe vevő új finanszírozási rendszerre?

Szeged MSZP-s képviselője szóbeli kérdést tett fel a Parlamentben a várólistákkal, a covid utáni betegellátással kapcsolatosan Pintér Sándornak. Mit kívánnak tenni a járvány miatt el nem látott betegekkel? – kérdezte, Rétvári Bence államtitkár válaszolt a miniszter helyett.
Garai Szakács László

2022. június 08. 09:04

Szabó Sándor az Országgyűlésben:
Mikor tér át az egészségügy az ellátás minőségét figyelembe
vevő új finanszírozási rendszerre?

Szabó Sándor szóbeli kérdését azzal a megállapítással kezdte, hogy „a koronavírus járvány jelentős terhet jelentett az egészségügyi ellátórendszer számára. Ez a teher azonban nem csak a járvány kezelésekor keletkezett. Az egészségügyi ellátórendszer által nyújtott szolgáltatások csökkentésével, ideiglenes felfüggesztésével számos olyan betegség maradt ellátatlanul, amelyet most a járvány intenzitásának csökkenésével haladéktalanul fel kell deríteni és az érintetteket meg kell gyógyítani.”

 

Szeged MSZP-s képviselője felszólalásában azt is elmondta, „az idén negyedével kevesebb pácienst láttak el az egészségügyi intézmények, mint a járvány előtt az egészségbiztosító adatai szerint. A páciensek nagy része be sem jut az ellátórendszerbe, konzervatív terápiák maradnak, így tovább nőnek a várólisták.”

 

Hangsúlyozta azt is, „nem szabad elfeledkezni továbbá a koronavírus által okozott egyéb egészségügyi tényezőkről sem, mint a vírus által okozott hosszantartó mellékhatások, szövődmények, vagy a járvány miatti mentális betegségek, szorongás növekedése különösen a gyermekek esetén. A betegellátás biztosítása érdekében át kell térni az új finanszírozási rendszerre, ami egyrészt a teljesítményt veszi alapul, másrészt az ellátás minőségét is.”

 

Felszólalása végén öt kérdést tette fel a Pintér Sándort helyettesítő Rétvári Bencének:

  • „Mit kívánnak tenni a járvány miatt el nem látott betegekkel?
  • Hogyan kívánnak az ellátásukról gondoskodni?
  • Hogyan kívánják csökkenteni a várólistákat?
  • Mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy koronavírus hosszantartó hatásaitól szenvedők célzott gyógyítást, valamint a járvány során kialakult mentális betegségben szenvedők célzott segítséget kapjanak?
  • Mikor vezetik be azt a finanszírozási rendszert, ami a teljesítmény mellett az ellátás minőségét is figyelembe veszi?”

 

Válaszában a Belügyminisztérium államtitkára azt felelte a szokottnál zavartabban, összeszedetlenebbül, hogy a világ minden országában, minden kórházában új helyzetet teremtett a koronavírus-járvány. És próbálták úgy gyógyítani a betegeket, hogy közben ne tegyék ki őket a koronavírus kockázatának. Szerinte ez azt jelentette, hogy minden országban megnőttek a várólisták. Rétvári szerint csak azok a beavatkozások nem történtek meg, amiket az orvosok halaszthatónak tartottak, „vagy maguk a betegek nem jelentek meg, mert féltek a koronavírustól”.

 

Majd ezután Rétvári Bence baloldalazni kezdett, szerinte ugyanis nem makulátlan a baloldal ebben a kérdésben, szerinte a baloldal akadályozta a járvány elleni védekezést. Az államtitkár azt is mondta, a várólisták leszorítására a kormány állítólag 13 milliárd forintot el is különített.