Szabó Sándor a postabezárásokról: az elmúlt két évben 24 milliárd 300 millió forint volt a Magyar Posta nyeresége

A Magyar Posta 210 településen 366 hivatalt bezár és 300 főt elküld a dolgozói közül. Szegeden 19 postából 12-t zárnak be, teljes városrészek maradnak posta nélkül Petőfiteleptől Tápén át Makkosházán és Tarjánon túl Alsóvárosig.
Cservenák Zoltán

2022. november 09. 18:50

Szabó Sándor a postabezárásokról: az elmúlt két évben 24 milliárd 300 millió forint volt a Magyar Posta nyeresége

A Magyar Posta beszámolója szerint 2020-ban 9,5 milliárd, 2021-ben 14,8 milliárd forint nyereséggel zártak, így érthetetlenek Orbán Viktor miniszterelnök szavai, miszerint a Magyar Posta veszteséges lenne. Ráadásul az Európai Unió engedélyezi a postai szolgáltatások méltánytalan többletterheinek állami finanszírozása 

 

– mondta Szabó Sándor, az MSZP szegedi országgyűlési képviselője ma az országgyűlésben. Szabó Sándor egy fontos adatot is közölt: a 2023-as költségvetési tervben 5,6 milliárd forintot különítettek el ilyen célra, tehát érthetetlen, miért kellene bezárni 366 postát és elküldeni 300 dolgozót.

 

Szabó Sándor szerint elfogadhatatlan, hogy postákat zárjanak be, ez súlyos következményekkel jár majd, hiszen 5-6000 fős települések és településrészek maradjanak postai szolgáltatás nélkül. Az Orbán-kormány vidéki nagyvárosokhoz való viszonyát mutatja, a megyeszékhelyeken a posták kétharmadát bezárják.

 

„Olyan mértékű városrészekben, mint Tápén vagy Petőfitelepen, amelyek 5-6000 fős településrészek, tehát magyarországi viszonylatban már kisebb városnak megfelelnek, bezárják a postát” 

 

– mondta Szabó Sándor, majd bemutatta az egyik legextrémebb példát a postabezárásokkal kapcsolatosan Szegeden. Bezárják az egyik olyan lakótelepi hivatalt is, a Csaba utcai postát, ami a Magyar Posta saját, néhány éve felújított, modernizált épülete, ennek a rezsije alacsony, ráadásul oktatópostaként is működik.

 

A postabezárás újabb kormányzati megszorítás, több százezer, Szegeden több tízezer embert érint. Nekik kilométereket kell majd utazniuk ahhoz, hogy csekket fizessenek be, levelet, csomagot adjanak föl. Sokan közülük idős emberek – vázolta a helyzetet a szegedi országgyűlési képviselő.