Szabó Sándor a parlamentben: Szégyen és gyalázat! Fizessék ki a tanárainkat! Nem jövőre, nem holnap, hanem most!

A tanárok fenyegetésével, a megalázóan alacsony fizetésekkel, a szakmai szabadság lábbal tiprásával, a szükséges infrastrukrúra hiányával 12 év alatt lezüllesztették a magyar oktatási rendszert – így szólt a kormánypártiakhoz Szabó Sándor szegedi ellenzéki országgyűlési képviselő a parlamentben az oktatásról szóló vitanapon.
Cservenák Zoltán

2022. november 03. 15:48

Szabó Sándor a parlamentben: Szégyen és gyalázat! Fizessék ki a tanárainkat! Nem jövőre, nem holnap, hanem most!

Szabó Sándor azt rótta fel a Fidesz–KDNP-s többségnek, hogy bár az iskolák elvételével az önkormányzatoktól azt ígérték, javul majd a közoktatás színvonala, nem javult, sőt romlott.

 

Az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint a Fidesz és a KDNP nem tartja be a saját oktatási törvényét, ami így szól:

 

„A köznevelés közszolgálat, amely a felnövekvő nemzedék érdekében a magyar társadalom hosszú távú fejlődésének feltételeit teremti meg, és amelynek általános kereteit és garanciáit az állam biztosítja.”

 

A szegedi képviselő úgy fogalmazott, a Fidesz és a KDNP lezüllesztette az oktatási rendszert, a tanárokat megfélemlíti, a béreket addig nem emelte, hogy mostanra a szakmunkások jobban keresnek a gyerekeinket tanítóknál.

 

„Hol van igazságosság és szabadság, amikor a tisztességes munkakörülményekért tüntető tanárokat tömegesen fenyegetik és megalázzák. Mások jogainak tiszteletben tartásáról fogadnak el törvényt, közben kirúgják azokat, akik tüntetni mernek elhibázott oktatáspolitikájuk miatt?”  

 

– tette fel a kérdést a szegedi képviselő, majd megemlítette, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikája elleni vidéki demonstrációk közül az egyik legnagyobb Szegeden volt.

 

Szabó Sándor emlékeztetett: 15 ezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből, így viszont hiába foglalt nemes célokat a kormány az oktatási törvénybe, nem tudja elvégezi a feladatát, nem tudja biztosítani a tisztességes állami oktatást a gyerekeknek. Hozzátette: Európában a magyar tanárok dolgoznak a legtöbbet és keresnek majdnem a legkevesebbet.

 

„Ki kell mondani, hogy az elmúlt 12 év központosításra épülő politikája súlyos válságot idézett elő az oktatási rendszerben” 

 

– fogalmazott Szabó Sándor, aki emlékeztetett: bár Szeged nem fenntartója az iskoláknak, mégis, saját és uniós pénzből sorban újítja fel azokat, mert ezekbe szegedi gyerekek járnak tanulni. Ugyanígy a bölcsődék és az óvodák is megújulnak a városban évek óta. Más településeken viszont gyakran hallani híreket arról, hogy leomlik a mennyezet, penészesek a falak az elavult oktatási intézményekben.

 

Szeged országgyűlési képviselője adatokon keresztül is szembesítette a valósággal a Fidesz és a KDNP képviselőit:  

  • A tanárok több mint 40 százaléka 50 évnél idősebb.
  • A 20-29 éves pedagógusok aránya pedig mindössze 7 százalék a teljes tanártársadalomban.
  • A tanórák 13 százalékát nem a megfelelő végzettségű tanár tanítja.
  • A tanároknak beígért béremelés ötéves távlatban valójában csak évi 6 százalék reálbéremelést jelent.

 

Azzal kapcsolatosan, hogy az Orbán-kormány az európai uniós pénzekre vár a tanárok béremeléséhez úgy fogalmazott: 

 

Minden uniós ország saját hazai forrásból biztosítja az oktatási rendszere működését és a pedagógusok bérezését, az Orbán-kormány ugyanakkor erre képtelen, ezért gyenge és alkalmatlan.

 

„Persze Mészáros Lőrinc és Tiborcz István szállodáira jut pénz de a magyar gyermekek jövőjére nem szándékozik az adófizetők pénzéből költeni a kormány. Helyette a hanyatló nyugattól, Brüsszeltől kunyerálnak”

 

– jegyezte meg Szabó, aki így zárta szavait:

 

„Szégyen és gyalázat! Fizessék ki a tanárainkat! Nem jövőre, nem holnap, nem holnapután, hanem most! Ne fenyegessék és ne sújtsák őket retorziókkal, becsüljék meg végre a pedagógusokat! És értsék meg végre, hogy azonnali és méltányos béremelésen túl kisebb terhelést és valódi szakmai szabadságot kell adni a pedagógusoknak, minőségi és 21 századi használható tudást a diákoknak, jobb körülményeket kell teremteni az iskolákban! Több pénzt kell fordítani az oktatásra, mert az befektetés a jövőbe. Csak és csak is ez lehet az ország sikerének záloga!”