Szabó Sándor a parlamentben: Óriási baj van, lassan nem lesz, aki gyógyítsa, ápolja a magyar embereket, nevelje vagy tanítsa gyermekeinket!

Szeged szocialista országgyűlési képviselője napirend előtt szólalt fel a parlamentben.
Kovács M. Norbert

2022. május 24. 12:57

Szabó Sándor a parlamentben: Óriási baj van, lassan nem lesz, aki gyógyítsa, ápolja a magyar embereket, nevelje vagy tanítsa gyermekeinket!

Szabó Sándor szegedi szocialista politikus a keddi napirend előtti felszólalásában az egészségügyi dolgozók, valamint a pedagógusok megalázó fizetése, valamint óriási létszámhiánya miatt szólalt fel. A képviselő szegedi példákon keresztül mutatta be, mekkora a baj: előbb egy egészségügyi dolgozó, majd egy óvodapedagógus üzenetét olvasta fel, amik arról szóltak, hogy távolról sincs összhangban az általuk elvégzett munka mennyisége, az azokkal járó felelősség, és az ezért kapott bérezés.

 

„12 órás váltott műszakok, fokozott felelősség, fokozott stressz. Mindenki kapott tavaly egy kis plusz juttatást. 30-20-15 e Ft-ról beszélünk, a szomorú az, hogy ezt a pici pluszt is hozzácsapták a bruttóhoz, és az összes járandóságból vontak adót, így szinte az egész plusz beígért "jutalom"  visszavándorol a központi kasszába. Zéró megbecsülés, a hivatástudat/kényszerpálya maximális kihasználása”

 

– idézte Szabó az egészségügyi dolgozó üzenetét.

 

A képviselő elmondta, tavaly ősszel 26 ezer szakdolgozó hiányzott az egészségügyből, most a hiány 10 százalékos. Ez azt jelenti, hogy ha egyik pillanatról a másikra 10 ezren jelentkeznének ápolónak Magyarországon, akkor is még csak a minimumfeltételek tudnának teljesülni. Erről nemrég mi is írtunk az Index nyomán itt.

 

Szabó felidézte, hogy több egészségügyi szervezet szerint a hónap végén újabb távozási hullám fog elindulni, megszűnik ugyanis a 2020 óta, megszakításokkal ugyan, de szinte folyamatosan életben lévő felmondási tilalom az ápolóknál.

 

Gondot jelent a dolgozók közötti egyre nagyobb bérfeszültség is, nem mindenki kapta meg azt a pénzt, amire a kormány ígéretei szerint számítani lehetett, és egyre csak nyílik az olló az orvosi és az ápolói bérek között. Ennek kapcsán a képviselő felidézte a Magyar Ápolási Egyesület nemrég megfogalmazott javaslatát, hogy az ápolók bére, végzettségtől függően, ne lehessen kevesebb, mint az orvosi bérek 50-70 százaléka.

 

A pedagógusoknál sem jobb a helyzet, a szocialista képviselő egy szegedi kezdő óvodapedagógus üzenetét ismertette, akinek 207 ezer forintos nettó fizetésből kell megélnie.

 

„Ezért a pénzért kell felelős, gyereknevelői munkát végezni, felkészíteni a gyerekeket az iskolára. A megalázóan alacsony fizetéseken a kormány érvek óta nem hajlandó érdemben javítani, így nem csoda, hogy a felvételi adatok szerint 14 éve nem jelentkeztek olyan kevesen óvodapedagógus szakra, mint idén. Összehasonlításképp: 5 évvel ezelőtt még kétszer több jelentkező volt”

 

– mondta Szabó Sándor, aki hozzátette,

 

„Szegeden legalább 30 szakképzett óvodapedagógus hiányzik. Idén ráadásul 22-en nyugdíjba mennek, őket sem tudják pótolni, így az óvodapedagógus-hiány hamarosan még nagyobb lehet. De gond van Budapesten, Miskolcon, de kormánypárti településeken is, így Debrecenben, Székesfehérváron is”

 

– és mint mondta

 

„ugyanez a helyzet a tanároknál is, ahol szintén óriási a létszámhiány. Ez is természetesen összefügg az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiányával, a megalázóan alacsony bérekkel párhuzamban az egyre nagyobb pedagógus terhekkel.”

 

Szabó szerint az ellenzéki képviselők nem jó kedvünkből szólalunk fel ezekben az ügyekben és sürgetnek azonnali cselekvést, hanem azért, mert óriási baj van.

 

A képviselő elmodta, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek hosszú ideje fogalmazzák meg segélykiálltásaikat, mégis,  

 

„Mára eljutottunk oda, hogy lassan nem lesz, aki gyógyítsa, ápolja a magyar embereket, illetve nevelje vagy éppen tanítsa gyermekeinket. Önök 12 éve kormányoznak, ebben a felelősség az önöké. Ne tessék ismét visszafelé mutogatni!”

 

– mondta a parlamentben a szegedi szocialista képviselő, aki szerint nekik számos építő jellegű javaslatuk volt és van most is, hogyan javítható a helyzet ezeken a területeken. És bár, mint mondta, ezeket a kormányzat „csípőből elutasítja”, ahogy ezt korábban is tették, de ugyanakkor Szabó Sándor szerint 

 

az azonnali cselekvést nem lehet már elodázni, „ha el akarjuk kerülni a rendszerek teljes összeomlását”.

 

Szabó Sándor teljes felszólalását itt lehet megnézni:

Címlapon

mutasd mind