Szabó Sándor a Parlamentben: Meddig kell még a fideszes felárat fizetni a távhőért?

Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője a mai ülésnapon Palkovics László, technológiai és ipari miniszterhez címzett szóbeli kérdést.
Garai Szakács László

2022. november 02. 13:27

Szabó Sándor a Parlamentben: Meddig
kell még a fideszes felárat fizetni a távhőért?

Szabó Sándor az alábbi három kérdésre várt érdemi választ a kormány nevében a szakminisztériumtól:

  • Ha az európai tőzsdei gázárak a csúcs óta hetven százalékkal csökkentek, mikor vizsgálják felül a távfűtés 300 eurós referenciaköltségét?
  • Mikor gondoskodnak a távhő árának csökkentéséről?
  • Meddig kell még a fideszes felárat fizetni a távhőért?

 

Felszólalásában Szeged MSZP-s képviselője azt mondta, „a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal a tavaly májusi 20 euró/megawattórás gázár után idén augusztusban 300 euró/megawattórás áron rögzítette a földgáz referencia költséget. Gyakorlatilag majdnem az árcsúcsot sikerült tehát megállapítani, amivel most az önkormányzatok ezrei küzdenek, hogyan tudják az óvodákat, szakrendelőket, színházakat, művelődési házakat távhővel kifűteni.

 

Nyár óta szerencsére nagyon fordult itt a piac, mivel a gáz tőzsdei ára a csúcs óta mintegy hetven százalékkal csökkent, az elmúlt napokban már 100 euró/megawattóra érték alatt kereskedtek vele. Ezzel szemben a nyár végén megállapított 300 eurós hatósági döntést nem vizsgálták felül, így ez alapján állapítottak meg tízszeres–tizenötszörös hatósági árakat a távfűtésben részesülő cégek, költségvetési szervek, közhasznú civil szervezetek számára. Érthetetlen, hogy miért nem történik semmi, miért szemléli a kormányzat ölbe tett kézzel azt, hogy az elhibázott módon megállapított hatósági ár önkormányzatokat vigyen csődbe, intézmények maradjanak fűtés nélkül vagy zárják be azokat.”

 

Szabó Sándor szóbeli kérdéseire Palkovics László miniszter helyett Koncz Zsófia államtitkár válaszolt. Rögtön azzal kezdte, amivel egy fideszes politikusnak kezdenie kell: a baloldal félremagyarázza a világpiaci folyamatokat, így most ezt is. Majd azzal folytatta, amivel folytatnia kellett: Brüsszel és az elhibázott szankciók. Ezután annak örült, hogy van hossztávú gázszállítási szerződésünk Oroszországgal, utána Orbán Viktor „sikeréről” beszélt, arról, hogy nem sikerült megállapodni az uniós gázársapkáról.

 

Azaz Koncz Zsófiának sikerült végrehajtania ugyanazt a bravúrt, amit korábban a vasúttal kapcsolatos kérdéseknél: Szabó Sándor egyetlen kérdésére sem válaszolt semmit érdemben, csak elmondta azokat a paneleket, amiket Rogán Antalék megírtak neki.