Szabó Sándor a parlamentben: Kinek az érdeke az egyetemek modellváltása? Gyanús ez éppen akkor, amikor 1500-2000 milliárd forint uniós pénz érkezik a felsőoktatásra

A szegedi szocialista képviselő kérdésére az ITM államtitkára válaszolt.

2021. február 23. 12:40

Szabó Sándor a parlamentben: Kinek az érdeke az egyetemek modellváltása? Gyanús ez éppen akkor, amikor 1500-2000 milliárd forint uniós pénz érkezik a felsőoktatásra

Az Országgyűlés hétfői ülésén Szabó Sándor szegedi MSZP-s képviselő az egyetemek modellváltásával kapcsolatosan kérdezte Palkovics László minisztert, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjét, külön kiemelve a Szegedi Tudományegyetemen az elmúlt hetekben zajló eseményeket.

Szabó a felszólalásában arról beszélt, hogy januárban hirtelen nagyon fontossá vált a kormánynak a hazai felsőoktatás átfogó reformja, a vidéki egyetemek átalakítása. Mint mondta, ennek részeként a jövőben egy 5-7 fős, élethossziglan tartó kuratóriumi tagokból álló alapítvány működtetné a pécsi, a szegedi, illetve a debreceni egyetemet is, magukhoz vonva az állami vagyont is. Pedig nem sokkal korábban, karácsony tájékán még azt lehetett hallani az illetékes minisztériumtól, hogy a fenntartói modellváltás egyáltalán nincs napirenden.

A szocialista képviselő szerint

több mint gyanús, hogy mindez éppen akkor történik, amikor tudható, hogy 1500-2000 milliárd forint érkezik a hazai felsőoktatásra, elsősorban EU-s felzárkóztatási alapból,

és nagyon árulkodó az a fenntartóváltás melletti érvelés is, hogy a közbeszerzési eljárásokra az alapítványi formában nem lesz szükség, vagy sokkal egyszerűbben lebonyolíthatók lesznek, így könnyeben fel lehet majd használni az EU-s pénzeket.

Szabó szerint az átalakítás ilyen gyors, hirtelen, egyeztetés nélküli módja több kérdést is felvet.

  • Kinek az érdeke mindez?
  • Mi a valódi célja az egyetemi modellváltásnak?
  • Van-e okuk aggódni a magyar állampolgároknak, köztük a szegedi 162 ezer polgárnak, hogy ez az átalakítás valójában nem a közjót, hanem a Fidesz hatalmi érdekeit és újabb gazdasági haszonszerzését szolgálja?

Szabó Sándor felszólalásában megemlítette, hogy botrányos volt a modellváltásról döntő szegedi szenátusi ülés, számos szabálytalanság történt, nem lehetett pontosan tudni, hogy a szenátorok miről szavaztak, majd az ülés után többen le is mondtak, illetve a szavazás megismétlését is kérték többen.

Ha tudjuk, hogy ez a rengeteg pénz, ez az 1500-2000 milliárd forint állami fenntartásban is felhasználható lenne az egyetemek jövőbeni működésére, a fejlesztésekre és a versenyképesség növelésére, akkor miért van szükség az alapítványi modellváltásra?

– kérdezte Szabó.

A szegedi szocialista képviselő kérdéseire az ülésen nem Palkovics László miniszter, hanem Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára válaszolt, aki azt mondta:

a modellváltásra azért van szükség, mert a kormány a gazdaságfejlesztés és az innováció központi szereplőiként számít a felsőoktatási intézményekre, és azt szeretné, hogy ezek nemzetközi összehasonlításban is még sikeresebbek, versenyképesebbek lehessenek.

Szerinte a kormány azokban az intézményekben, amikben feltétlenül szükségesnek látták, már az őszi ülésszakban kezdeményezte a modellváltást, ezt követően pedig több intézmény már maga jelezte, hogy szintén szeretnének részt venni a modellváltási folyamatban, és élni azzal a lehetőséggel, hogy az oktatáshoz szükséges tulajdon a saját vagyonába kerüljön, szabadabb, autonómabb működés váljon számukra is lehetővé, rugalmasabban tudják szervezni az életüket.

Az államtitkár szerint az egyetemeken lezajlott szenátusi szavazások eredménye világos és egyértelmű,

és részletesen felsorolta, hogy Dunaújvárosban, Debrecenben, a budapesti Semmelweis Egyetemen, valamint Szegeden hogyan alakultak a szavazások, mindenhol a modellváltást szavazták meg. Ezt követően

Schanda azt kérte Szabótól, támogassa a modellváltásban az egyetemek szenátusait.

Szabó Sándor erre reagálva arra célzott, életszerűtlen, hogy az egyetemek rektorai és szenátusai január elején mind maguktól találták volna ki, hogy a modellváltásra van szükségük, és hogy a minisztériumnak erre semmilyen ráhatása nem volt.

Ezután a szegedi szocialista képviselő a Corvinus Egyetemen másfél éve lezajlott modellváltás tapasztalatairól beszélt: szerinte bizalomvesztés, egyetemi tanári elbocsátások, közalkalmazotti jogviszonyok megszűnése, autonómiavesztés, a szenátus összetételének megváltoztatása és jogköreinek megcsorbítása, egyetemi karok megszűnése és összevonása, a differenciált bérezés miatti belharcok, valamint a hallgatói érdeklődés húsz százalékos csökkenése lett a modellváltás eredménye.

Önök ezt nevezik sikeres modellváltásnak? Azt gondolom, ebből nem kérünk. Javaslom, üzenje meg az alapítványi kuratóriumi tagoknak, hogy ne nagyon rendezkedjenek be!

– zárta válaszát Szabó.

Schanda Tamás államtitkár erre gyurcsányozással reagált:

szerinte Szabó válaszából úgy látszik, Gyurcsány Ferenc kiadta az utasítást, hogy fenyegetni kell az egyetemi professzorokat, a szenátusokat, a kuratóriumok szabályosan kinevezett vezetőit.

Azt kérte Szabótól, hogy fejezze be a fenyegetőzést, és ne akarjon az egyetemek szenátusának feje felett döntéseket hozni. Szerinte országgyűlési képviselőként Szabó a véleményét elmondhatja, hiszen az Országgyűlés fogja megvitatni azt a törvényjavaslatot, ami az egyetemek modellváltásáról szól, viszont azt kérte, hogy az egyetemek nevében Szabó ne tegyen nyilatkozatot.

Az egyetem nevében nyilatkoztak, akik erre fel vannak jogosítva, az egyetem szenátusa. Az egyetem szenátusa világosan elmondta, hogy mit szeretne, az a kérésem, hogy tartsa tiszteletben!

– zárta Schanda Tamás.

Szabó Sándor és Schanda Tamás parlamenti vitája teljes egészében megnézhető az alábbi videóban.

kmn