Szabó Sándor a Parlamentben: 328 milliót vett el a kormány Szegedtől, visszaadják-e?

Szeged MSZP-s képviselője Varga Mihály pénzügyminisztert interpellálta az országgyűlésben. Szabó Sándor egy egyszerű, eldöntendő kérdést tett fel: visszaadják-e az önkormányzatoknak a helyi közösségi közlekedés költségvetési támogatását 2023-ban? Nem sikerült rá egyenesen, érdemben válaszolni.
Garai Szakács László

2022. június 20. 16:08

Szabó Sándor a Parlamentben: 328
milliót vett el a kormány Szegedtől, visszaadják-e?

Szabó Sándor a költségvetési vitába keretében interpellálta a pénzügyminisztert annak kapcsán, hogy a képviselő szerint a „költségvetés tervezetéből is egyre inkább úgy tűnik, hogy a városaink ellehetetlenítése a következő évben is folytatódni fog.”

 

  • Szeged képviselője felszólalásában emlékeztetett arra, hogy „2012-ben előbb elvették a gépjárműadó 60 százalékát, majd a koronavírus-járványra történő hivatkozással elvonták a fennmaradó 40 százalékot is. Ez 35 milliárd forint kiesést jelentett a településeknek, ami azért fájó, mert nagyon sok önkormányzatnak ez volt az egyetlen jelentős, saját bevétele. Ebből tudtak a napi működésen túl, bármilyen fejlesztést megvalósítani. Ennek hiányában a kisebb lélekszámú településeken semmilyen mozgástér nem maradt.”
  • Szabó Sándor azt is elmondta, „2017-ben ráadásul bevezették az önkormányzatok adójának tekinthető szolidaritási hozzájárulást, amit hiába próbáltak önkormányzatok támogatásának beállítani. Ennek összege a 2019-es önkormányzati választásokig 40 milliárd forint volt, ami az ezt követő költségvetés összeállításánál hirtelen a négyszeresére, azaz 160 milliárdra ugrott. De ez sem volt elég, jövőre már 217 milliárd forintot vár a költségvetés ezen a soron.”

 

A kormány ezután kétmilliárd forintot egész egyszerűen „kihagyott” a 2021-es költségvetésből: míg 2020-ban még ekkora összeg szerepelt az önkormányzatok közösségi közlekedésének támogatására, addig a tavalyi büdzsében ez már nem szerepelt.

 

„Csak az én választókerületemben, Szegeden a közlekedési költségvetési támogatás elmaradása miatt 328 millió forinttól esett el a város. Ennek a pénzügyi forrásnak az elmaradása tehát igen komoly érvágást jelent” – mondta Szabó Sándor.

 

És ezek után vette tervbe az Orbán-kormány, hogy az önkormányzatok nem lesznek benne a rezsicsökkentésben, hiszen szerintük ki tudják gazdálkodni a gáz-, az áram, a vízszámlát.

 

Szabó hangsúlyozta, a buszokat nem lehet hatósági áras üzemanyaggal tankolni, a villamosok, trolibuszok nem a rezsicsökkentett árú árammal közlekednek. Épp ezért kérdezte Szeged MSZP-s képviselője,

 

„visszaadják-e az önkormányzatoknak a helyi közösségi közlekedés költségvetési támogatását 2023-ban?”

 

Szabó Sándornak Tállai András miniszterhelyettes válaszolt Varga Mihály helyett. Tállai végrehajtotta azt a bravúrt, hogy négy percen át válaszolta azt, hogy szó sem lehet róla. Komoly megerőltetést jelent Tállai mellébeszélésének végighallgatása, ha ráér, nézze meg a lenti videót!

 

Szabó Sándor viszontválaszában nem fogadta el Tállai handabandázást.

 

Címlapon

mutasd mind