Szabó Sándor a minisztert kérdezte, de az államtitkár sem válaszolt neki, hogy miért az önkormányzatokat és egyetemeket sújtja az Orbán-kormány pénzelvonással

Szeged MSZP-s parlamenti képviselője feltette a kérdéseit, de másodjára sem kapott választ.

2020. szeptember 28. 17:02

Szabó Sándor a minisztert kérdezte, de az államtitkár sem válaszolt neki, hogy miért az önkormányzatokat és egyetemeket sújtja az Orbán-kormány pénzelvonással

Szombaton írtunk róla, hogy szegedi MSZP-s parlamenti képviselője, Szabó Sándor írásbeli kérdést nyújtott be az Információs és Technológiai Minisztérium vezetőjének, Palkovics László miniszternek, mivel Szabó szerint az önkormányzatok mellett a felsőoktatási intézményeket is súlyosan megsarcolja a kormány a járványhelyzetre hivatkozva,

úgy tudja, hogy az SZTE-től 2-4 milliárd forintot vennének el, amiből 500 milliót már le is emeltek a szegedi egyetem számlájáról, ráadásul Szabó szerint anélkül, hogy erről az intézményt értesítették volna. A másik vidéki egyetem, amitől komoly pénzeket terveznek elvenni a képviselő szerint, a pécsi, ott is több milliárd forintos elvonásra lehet számítani.

Szabó nem érti, hogy az önkormányzatok mellett miért szintén évek óta nehéz helyzetben lévő egyetemektől vesz el pénzt az Orbán-kormány, miközben jelenleg is milliárdokat költenek sportberuházásokra és milliárdos támogatásokat kapnak a Mészáros-birodalom beruházásai.

A szegedi szocialista képviselő továbbá arra is kíváncsi, hogy

pontosan miért és mennyi pénzt fognak elvenni a szegedi egyetemtől, és mire fogják azt költeni, valamint, hogy ha mindenkitől áldozatokat követel a járvánnyal szembeni védekezés, akkor az Orbán-kormány mikor akarja megadóztatni azokat a cégeket, amik az elmúlt években sorra nyerték a sokmilliárdos állami közbeszerzéseket.

Szabó Sándor ma a parlamentben fel is tette a kérdéseit, amire nem Palkovics miniszter, hanem Schanda Tamás, a minisztérium államtitkára válaszolt.

Schanda Tamás szerint mindig furcsa, amikor az MSZP emel szót az önkormányzatok és a felsőoktatási intézmények érdekében, mert a kormányzásuk során Schanda szerint szisztematikusan tönkretették ezeket a területeket.

Schanda először arról beszélt, hogy 2010-ben 1300 milliárd forint volt az önkormányzatok adóssága, amit a Fidesz-kormány átvállalt tőlük. Aztán azt mondta, hogy

a kormány a veszélyhelyzetben is együttműködik az önkormányzatokkal, ezért kaptak külön jogosítványokat a polgármesterek arra, hogy saját hatáskörben hozzanak intézkedéseket, Schanda szerint ez az igazi és jó együttműködés, de hogy ez hogy jön a témához, az nem derült ki.

Emellett az államtitkár arról is beszélt, hogy

a járvány összefogást és azonnali intézkedéseket követel, ezért döntött a kormány a költségvetés átalakításáról, ezért jött létre a járvány elleni védekezést és a gazdaságvédelmet szolgáló alap, a szükséges források biztosítása érdekében pedig közösen kell viselni a terheket,

ezért kezdte az állam magán a takarékosságot, és erre kér másokat is, a politikai pártokat, multicégeket, a bankokat és az önkormányzatokat is.

Végül azt mondta, hogy

a felsőoktatási intézmények a jövőben is meg fogják kapni a működésükhöz szükséges összegeket.

Szabó Sándor viszontválaszában elmondta, hogy szokás szerint nem kapott valódi választ a kérdéseire, viszont ha az államtitkár közös teherviselésre szólít fel, akkor ő sem tud mást tenni.

Szabó ismét megkérdezte, hogy miért nem adóztatják meg azokat a gazdasági társaságokat, gazdasági szereplőket, akik az elmúlt években az államtól milliárdokat kaptak a közbeszerzéseken sokszor verseny nélkül.

„Miért van az, hogy a Mészáros-birodalom mindenhol, mindenkor előnyt élvez bárki mással szemben?”

Végezetül Szabó megjegyezte, hogy az Orbán-kormányok az önkormányzatoktól lényegesen több pénzt vontak el, mint amennyi feladatot átvállaltak.

Schanda viszontválaszát gyurcsányozással kezdte, és továbbra sem adott valódi választ Szabó kérdéseire.

„Látszódik, hogy önök nem változtak, a gyurcsányi receptet húzta elő újra: új adók és újabb terhek a vállalkozásoknak és az embereknek. Láttuk ezt már önöktől, amit a felszólalásában is elmondott: elvették a 13. havi nyugdíjat, csökkentették a GYES időtartamát, megemelték az áfát, megadóztatták a családi pótlékot, csökkentették a táppénzt, elvették egyhavi bért a közszférában dolgozóktól, és még hosszasan lehetne sorolni”

– mondta az államtitkár.

Schanda szerint az MSZP válságkezelési gyakorlata az, hogy adót akarnak emelni és még több terhet akarnak a magyar vállalkozások, a magyar emberek és a magyar családok nyakába varrni, ebből viszont szerinte nem kérnek a magyar emberek, ők ezért alkották meg azt a gazdaságvédelmi akciótervet, ami nem ezt a politikát követi.

Szabó és Schanda szóváltását itt tudják megnézni teljes egészében:

Címlapon

mutasd mind