Szabó Sándor: A magyar embereknek nem rezsiemelésre, hanem rezsistopra van szükségük!

Palkovics László technológiai és ipari minisztert kérdezte ma a parlementben Szabó Sándor. A szocialista politikus azt szerette volna megtudni, hogy a kormány támogatja-e a MSZP javaslatát egy átfogó, országos épületszigetelési programelindításáról. A  miniszter helyett Koncz Zsófia államtitkár válaszolt, de a kormányzati kommunikáció paneleken kívül érdemi választ nem adott a kérdésre.
Vass Imre

2022. szeptember 27. 13:17

Szabó Sándor: A magyar embereknek nem rezsiemelésre, hanem
rezsistopra van szükségük!

Szabó Sándor szerint a kétszámjegyű infláció, a gyenge forint és az egekbe szökő energiaárak miatt Magyarország egy soha nem látott megélhetési katasztrófa küszöbén áll. Felhívta a figyelmet arra, hogy a választások előtt a Fidesz azt ígérte, hogy megvédi a rezsicsökkentést, azonban augusztus 1-jével drasztikusan megemelte a lakossági földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás díját.

 

„Ez a brutális energiaáremelés azt eredményezi, hogy a családi házakban élők millióit fenyegeti majd több százezres vagy akár milliós számlatartozás. Ez a megélhetési válság nemcsak az elhibázott, hazugságra épülő kormánypolitika miatt érinti ennyire súlyosan a magyar embereket, hanem azért is, mert a Fidesz az elmúlt 12 évben elhanyagolta az energiahatékonyságot! Ez az önök ősbűne!” – mondta a képviselő.

 

Szabó Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány 2010-ben még azt ígérte, hogy 4 év alatt önrész nélkül felújítanak egymillió lakást 500 milliárd forint uniós forrásból. Azonban ez a pénz teljesen máshová ment: „A lakóépületek energiahatékonyságára szánt uniós pénzeket a középületek, kormányhivatalok és minisztériumi épületek energetikai felújítására költötték, a panelprogramot leállították, a Kádárkockák felújítását célzó programot pedig kihúzták az energiastratégiából. Érdemi magyarázat nem volt.” – tette hozzá.

 

A szocialista politikus szerint a magyar embereknek nem rezsiemelésre, hanem rezsistopra van szükségük, az unión belül Magyarországon az egyik legrosszabb a lakóépületek energiahatékonysága. Külön kiemelte az úgynevezett Kádár-kockákat, amelyben szerinte sokszor idős emberek élnek, „akiknek a biztonságos megélhetését veszélyeztetik az egyre magasabb fűtési költségek, a nyugdíjuk ugyanakkor nem elegendő a nyílászárók cseréjére vagy a szigetelési munkálatok költségeinek kifizetésére”. Ezek az épületek kétszer annyi energiát is elfogyaszthatnak négyzetméterenként, mint egy panellakás, és akár 50-60 százalékkal is csökkenthetné a rezsiköltségeket egy komplex lakásfelújítás. 

 

„A Vodafone megvásárlására szánt pénzből százezer Kádár-kocka szigeteléséhez lehetne egyenként három és fél millió forintos támogatást adni! Támogatják-e végre az MSZP javaslatát egy átfogó, országos épületszigetelési programelindításáról.” – zárat felszólalását Szabó Sándor.

 

A kérdésre Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára válaszolt, aki a most ezerszer hangoztatott kormányzati panelválaszok adta: a háború és a brüsszeli szankciók a hibásak a kialakult helyzetért. Felsorolta, hogy a kormány mi mindent tett az elmúlt időszakban, kiemelte a tűzifaprogramot, az árstoppokat, amelye intézkedések szerinte jól megvédik az embereket. Kiemelte, hogy több energiahatékonysági programot is indított már a kormány. 

 

Szabó Sándor által feltett konkrét kérdésre azonban egyáltalán nem válaszolt Koncz Zsófia.