Szabó Sándor: a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja az egyetemek átalakítása – a „baráti kör” Szegeden is jól jár majd

Szeged MSZP-s országgyűléséi képviselője azt írja közleményében: a Fidesz-kormány egyetlen komolyan vehető érvet sem tudott felmutatni, ami a fenntartóváltást indokolná.

2021. április 09. 18:49

Szabó Sándor: a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja az egyetemek átalakítása – a „baráti kör” Szegeden is jól jár majd

Szabó Sándor szerint 7000 szegedi egyetemi dolgozó és 20 ezer hallgató a saját bőrén tapasztalja naponta, hogy milyen nehézségekkel küzd a magyar felsőoktatás. 

  • A szétaprózott intézményhálózat alacsony hatékonysága, az értelmetlen bürokrácia,
  • a felsőoktatás és a tudomány alulfinanszírozottsága, 
  • a hallgatókat és az oktatást kiszolgáló szűkös infrastruktúra, 
  • a kevés kollégiumi férőhely, 
  • a tragikusan alacsonyfizetések, 
  • egyáltalán a legmagasabb szintű tudás és a tanulás társadalmi presztízsének leértékelődése mind sújtja a Szegedi Tudományegyetemet is.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő úgy látja, a bajokra azonban nem az alapítványi működési forma a megoldás, és végképp nem az, hogy a hatalom a saját embereit ülteti a kuratóriumokba, ahonnan nagyon nehéz lesz bárkit elmozdítani.

„Ha a »gránitszilárdságú« Alaptörvényt az elfogadása óta már kilencszer sikerült módosítani, bizonyára nem jelent megoldhatatlan szakmai kihívást az egyetemek gazdálkodásában meglevő anomáliákra gyors megoldást találni. A nemzetközi példákat kellene segítségül hívni, amikor a hazai felsőoktatás megújítása kerül szóba”

– vázolt egy lehetséges utat Szabó.

Szerinte egyértelműen látszik, hogy a fenntartóváltásnak nem célja szolgálni a közjót, csupán a fideszes befolyást akarja bebiztosítani „örök időkre”.

Szabó Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyetemek által kezelt, de állami tulajdonú ingatlanok százmilliárdos értékben kerülnek át így a hatalomhoz hűséges kurátorokból álló alapítványokhoz.

Emlékeztett: ezek az épületek, létesítmények, a kutatást és gyógyítást szolgáló eszközök mind közpénzből kerültek az egyetemhez, Szegeden például 100 évvel ezelőtt a város polgárai nagyon komoly anyagi felajánlást tettek, hogy a Kolozsvári Egyetem (egy része) a városba jöhessen. Az elmúlt években a legjelentősebb városi fejlesztések és beruházások közvetlenül vagy közvetve segítették a szegedi egyetemi képzést.

„Ennek ellenére a Fidesz-kormány a Szegedi Tudományegyetemhez ezer szállal kötődő Szeged város és polgárainak érdemi tájékoztatására, a velük való párbeszédre nem keresett alkalmat” – tette hozzá Szabó Sándor.

Közleményét azzal zárja:

„A 2022-es kormányváltás után az új kormány és az új összetételű parlament első intézkedései között megszünteti a fideszes többségi kuratóriumok egyetemi uralmát, és vissza fogja adni az egyetemek autonómiáját. A hazai felsőoktatási intézmények fejlesztése, versenyképességük növelése, a tudás rangjának visszaállítása, az egyetemi oktatók, kutatók és dolgozók anyagi megbecsülése, az oktatás és kutatás szabadságának megteremtése az új koalíciós kormány egyik legfontosabb nemzeti célkitűzése lesz.”

Szabó Sándor a parlamentben is beszélt az egyetemek modellváltásáról