Szabó Gábort nevezték ki a szegedi lézerközpont élére

Január elsejétől az SZTE korábbi rektora, Szeged díszpolgára vezeti ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

2019. december 10. 12:34

Szabó Gábort nevezték ki a szegedi lézerközpont élére

A minisztérium közleménye szerint a professzor 2006-2010 között meghatározó szerepet töltött be abban a tudományos pályázatban, amelynek köszönhetően az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont Magyarországon, Szegeden jöhetett létre. 2010 óta a központ tudományos tanácsadó testületének a tagjaként aktívan részt vett a kutatóintézet tudományos stratégiájának és lézeres infrastruktúrájának kialakításában.

Szabó Gábor kinevezése nem jelent túl nagy meglepetést, hiszen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter már november elején arról beszélt, hogy a kormány mint fenntartó támogatja azt a javaslatot, hogy az SZTE korábbi rektora, az elismert lézerfizikus legyen a központ vezetője. A miniszter akkor azt is mondta, hogy az erről szóló döntés a tudományos közösség egyetértésével születhet meg és ha megválasztják, Szabó Gábor 2020. január 1-jétől igazgathatja a lézerközpontot. Most lényegében pontosan ez a forgatókönyv valósult meg.

„Bízom benne, hogy hasznossá tudom tenni magam, mert a háttérismeretet, meg némi viezetői tapasztalatot nyolc év rektorkodás alatt össze tudtam gyűjteni. Ezek mind olyanok, ami az ELI vezetéséhez szükségesek” – mondta korábban a lehetséges kinevezésével kapcsolatosan Szabó Gábor a Szeged Televíziónak.

Kinevezése után Szabó Gábor úgy fogalmazott, elkötelezett aziránt, hogy a központban dolgozó tehetséges szakembercsapattal együtt olyan nyitott lézeres kutatási infrastruktúraként működő intézményt hozzanak létre, amely komplex, világszínvonalú lézerrendszerei és másodlagos forrásai egyedülálló párosításának köszönhetően a világ vezető attoszekundumos felhasználói létesítményévé válhat.

Magyarország és a magyar tudomány, illetve a magyar tudományos közösség számára egyedülálló lehetőséget jelent, hogy európai együttműködéssel egy ilyen kimagasló nemzetközi kutatóközpont létrehozásában részt vesz, amely az innovációt, a technológiai és tudástranszfert ösztönzi, és ezzel hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez – tette hozzá a professzor.

Szabó Gábor pályája röviden

Szabó Gábor fizikus diplomáját Szegeden szerezte meg 1978-ban. Tanári pályáját 1981-ben a JATE kísérleti fizika tanszékén kezdte tanársegédként, és napjainkig az egyetemen oktat, melyet 2010-2018 között rektorként irányított. Vezetése alatt az egyetem oktatási színvonala, működési hatékonysága és pénzügyi stabilitása jelentősen megnőtt.

Szabó Gábor 2010 óta a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Szakmai tudását és elismertségét számos közéleti és szakmai megbízatása jelzi. Kutatási területe többek között a lézerfizikai vizsgálatok, festéklézerek elméleti modellezése, pikoszekundumos impulzusok előállítása. 2000 és 2002 között az első Orbán kormány kutatási-fejlesztési helyettes államtitkára is volt, 2007 óta a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, 2017 óta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Kollégiumának társelnöke. Eddigi pályafutása alatt több fizika szakmai és egyéb társadalmi díjat is elnyert.

Szabó Gábor 2018. május 18-án Szegeden díszpolgári címet vehetett át Botka László polgármestertől.

De mi is az az ELI valójában?

Az ELI a világ első civil, több telephelyű lézeres kutatóintézete. Jelentősége az anyagtudományban, az orvostudományban, a fizikában, a kémiában és a biológiában, valamint a környezetvédelem területén is kiemelkedő. Az itt elvégzett kutatások a rákgyógyítás, a 4D képalkotás, az orvoslás, az éghajlattan és az energetika területén is óriási változásokat hozhatnak és számos új kutatási területet nyithatnak meg a jövőben.

A szegedi ELI-ALPS az ELI Delivery Consortium (ELI-DC) ernyője alatt páneurópai összefogással létrejött, három pillérből - Magyarország, Csehország, Románia - álló lézeres kutatási projekt egyik kutatóintézete és felhasználói létesítménye, amelynek létrehozására a forrásokat az Európai Unió és a magyar költségvetés biztosította. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül is kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi lehetővé.