Szabó Gábor SZTE-s kuratóriumi elnök nem lát összeférhetetlenséget Trócsányi László rektori kinevezése kapcsán

Jogilag nem okozna gondot, ha Trócsányi László egy másik egyetemen rektor lenne – így válaszolt hírporálunknak Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem kuratóriumának elnöke.
Bod Péter

2021. december 15. 17:44

Szabó Gábor SZTE-s kuratóriumi elnök nem lát összeférhetetlenséget Trócsányi László rektori kinevezése kapcsán

A kérdés annak kacsán merült fel, hogy a Narancs.hu megírta: 2022. február 1-jétől azt a Trócsányi Lászlót nevezhetik ki a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának, aki a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumi tagja jelenleg.

 

Megkerestük az ügyben Szabó Gábort, aki két dolgot szögezett le: Trócsányi László egyelőre nem rektora egy másik egyetemnek, így az összeférhetetlenségre vonatkozó kérdés idő előtti.

 

A szegedi egyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnöke azt is megjegyezte, jogászokkal egyelőre nem egyeztetett, így az a vélekedése, hogy Trócsányi kurátortársa esetében nem áll fenn az összeférhetetlenség, bár ez ma még nem sziklaszilárd jogi szakvélemény, hanem inkább erős meggyőződése.

 

Szabó Gábor az eset kapcsán megjegyezte, hogy másfajta kérdéseket vetne fel, ha Trócsányi László egy a szegedi egyetemmel sok tekintetben hasonló felsőoktatási intézmény rektorának neveznék ki. Amikor rákérdeztünk, hogy Trócsányi maradhatna-e kuratóriumi tag, ha történetesen a Debreceni Egyetem rektora lenne, Szabó úgy válaszolt: valami ilyesmire gondolt.

 

A szegedi egyetem kuratóriumi elnökének szavait aligha lehet másként értelmezni, mint úgy: egy a szegedivel nem konkurens egyetem esetében nem okoz gondot, amennyiben ott Trócsányi László rektor lesz. Ám egészen más volna a helyzet, ha egy felsőoktatási vetélytársnál vállalna vezetői állás. Igaz, ilyesmiről nincs szó.

 

Megkérdeztük, tudott-e arról a sajtóhírek előtt, hogy Trócsányi Lászlót várományosa lehet a Károli Egyetem rektori tisztségének. Szabó Gábor úgy válaszolt, hogy egymás közötti magánbeszélgetésben tett olyan utalásokat Trócsányi László, amiből erre lehetett következtetni, de egyéb részleteket erről nem kívánt megosztani.

Címlapon

mutasd mind