Szabó Gábor SZTE-kuratóriumi elnök: saját forrásból fedezné a hallgatók erasmusos tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem

Amennyiben a hallgatói mobilitás szempontjából fontos Erasmus+ források hozzáférhetetlenné válnának, akkor az egyetem saját forrásból biztosítani fogja, hogy hallgatói mobilitás legalább a jelenlegi szinten fennmaradhasson – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke a Szeged.hu-nak.
Bod Péter

2023. január 11. 16:56

Szabó
Gábor SZTE-kuratóriumi elnök: saját forrásból fedezné a hallgatók erasmusos
tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem

Szabó Gábor azt is közölte, az SZTE nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság döntéséről, miszerint felfüggesztik az Erasmus+ és a Horizon Europe pályázatait, amihez hozzátette: ilyen horderejű ügyekben nem sajtóhírek alapján tájékozódnak.

 

Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy Szabó Gábor a Szeged.hu-nak elmondta: 

 

amennyiben megvonják a szegedi egyetem diákjaitól azt a lehetőséget, hogy pályázhassanak Erasmus+ oktatási csereprogramra, és ezzel elessenek attól, hogy külföldi egyetemeken tanulhassanak, akkor a SZTE saját forrásból biztosítani fogja az ehhez szükséges összeget a hallgatóinak.

 

A szegedi egyetem kurátorai ebben az ügyben már egyeztettek egymással, és teljes volt köztük a nézetazonosság. A kuratóriumi tagok között található Lantos Csaba energetikai miniszter és Trócsányi László korábbi igazságügyminiszter, az Európai Parlament jelenlegi fideszes képviselője is.

 

A hallgatói mobilitás kérdése a szegedi egyetemnél hozzátartozik a képzéshez. Egyetemi oktató vagyok, és nem vagyok hajlandó a hallgatók jövőjével játszani 

 

– zárta szavait Szabó Gábor, a SZTE-t működtető alapítvány kuratóriumának vezetője, az egyetem korábbi rektora.

 

Korábban írtuk, mivel az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket, egyelőre kihagyják azokat az EU egyes oktatási és kutatási projektjeiből. Az uniós forrásfelfüggesztés egyelőre a 2022. december 15-e utáni Erasmus+ és Horizont-programot érinti.

(Archív fotó: Iványi Aurél)