Szabó Gábor szerint senkire sem tartozik, hogy mire költi a szegedi egyetemet fenntartó alapítvány a közpénzt

Interjút adott a hvg.hu-nak Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Szerinte teljesen rendben van, hogy nem mondják el előre, hogyan használják el az alapítvány működésére szánt évi 400 millió forintot – utólag akarnak csak elszámolni a pénz felhasználásával.
Garai Szakács László

2021. december 13. 18:53

Szabó Gábor szerint senkire sem
tartozik, hogy mire költi a szegedi egyetemet fenntartó alapítvány
a közpénzt

Mihálik Edvin, közös ellenzéki képviselőjelölt, közérdekű adatigényléssel szerezte meg a Szegedi Tudományegyetem közfeladat-finanszírozási szerződését. Ez az a dokumentum, amiben a kormány és a modellváltáson átesett egyetemek megállapodnak a következő évekre vonatkozó finanszírozásban.

 

A szerződésből többek között az derült ki, hogy az újonnan létrehozott alapítvány, aminek a kezelésébe került az intézmény, évi 400 millió forintot fordíthat saját működésére.

 

A hvg.hu rövid interjút közölt Szabó Gáborral, az alapítvány kuratóriumának elnökével, amiben rákérdeztek, hogy mire fogja költeni a kuratórium ezt a 400 milliós összeget. Az egyetem korábbi rektora válaszában elmondta, a pénz egy részét személyi juttatásokra fogják költeni, a többit az egyetem stratégiai céljaira költik.

 

„Arról, hogy konkrétan mire, nem szándékozok beszélni, mivel a terveket nem szokás közzétenni” – tette hozzá.

 

A kuratóriumi elnök szerint az rendben van, ha valaki utólag megkérdezi, mire költötték el a pénzt, de ezt előre nem kell megmondaniuk:

 

„Ezért azzal, hogy valaki megkérdezi, hogy bizonyos pénzekkel mi történt, nincs semmi bajom. De, hogy nekem arról kelljen beszélni, hogy mire fogjuk költeni, azzal már van. Ez abszolút nem tartozik senkire.”

 

Mihálik Edvin közösségi oldalán reagált a hírre. Bejegyzésében azt írja:

 

„Amikor a modellváltás ellen tiltakoztunk, pontosan ezt akartuk megakadályozni! Máris elkezdték magántulajdonként kezelni az egyetemet és az intézménynek juttatott közpénzt. Szabó Gábort az interjú alapján még az is felháborította, hogy meg merjük kérdezni, mire kell a kuratóriumnak évente 400 millió forint.”

 

 

A szegedi képviselő azt ígéri, újabb közérdekű adatigényléseket nyújt be, hogy megtudjuk, mennyit keresnek a kurátorok és a felügyelőbizottsági tagok az alapítványnál, és hogy ez valóban indokolja-e a 400 milliós éves költségvetést.

Címlapon

mutasd mind