Szabó Gábor lehet a szegedi lézerközpont új vezetője

Támogatja a Szegedi Tudományegyetem volt rektora, Szabó Gábor kinevezését a lézerközpont élére Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

2019. november 04. 21:36

Szabó Gábor lehet a szegedi lézerközpont új vezetője

Palkovics egy újságírói kérdésre válaszolva egy sajtótájékoztatón azt mondta: fenntartóként a kormány támogatja azt a javaslatot, hogy Szabó Gábor akadémikus, az SZTE prorektora legyen a szegedi lézerközpont, az ELI-ALPS új vezetője.

A miniszter úgy fogalmazott: az erről szóló döntés a tudományos közösség egyetértésével születhet meg. Ha megválasztják, Szabó Gábor 2020. január 1-jétől igazgathatja a lézerközpontot.

„Bízom benne, hogy hasznossá tudom tenni magam, mert a háttérismeretet, meg némi viezetői tapasztalatot nyolc év rektorkodás alatt össze tudtam gyűjteni. Ezek mind olyanok, ami az ELI vezetéséhez szükségesek” – mondta Szabó Gábor a Szeged Televíziónak.

Szabó Gábor 2010 és 2018 között vezette a Szegedi Tudományegyetemet. Rektorként kimagasló érdemei vannak abban, hogy megépült a szegedi lézeres kutatóközpont. A fizikus 2004-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 2010-ben az intézmény rendes tagjává választották.

Szabó kutatási területe többek között a lézerfizikai vizsgálatok, festéklézerek elméleti modellezése, pikoszekundumos impulzusok előállítása. 

A professzor 2000 és 2002 között az első Orbán kormány kutatási-fejlesztési helyettes államtitkára is volt.

Szabó Gábor 2018. május 18-án díszpolgári címet vehetett át Botka László polgármestertől.

Szeged polgármestere akkor azt mondta: 

„Abban, hogy a lézerközpontot mi nyerhettük el nyugat-európai riválisainkkal szemben, nagyon fontos szerepet töltött be Szabó Gábor akadémikus. Ha Szegednek van szíve, ha van lelke, akkor azt az itt élő emberek összetartó közössége alkotja, ha pedig agya, esze van, akkor azt a Szegedi Tudományegyetem, az egyetem polgárai és tanárai adják. Az egyetem, ahol olyan kiváló tudósok, tanárok, kutatók és vezetők dolgoznak, mint Szabó Gábor. Nagyon hálásak vagyunk neki munkájáért, olyat vitt véghez, amely hosszú évtizedekre meghatározza városunk jövőjét a tudomány világában! Örök dicsőség és hála ezért Szeged új díszpolgárának, Szabó Gábor professzor úrnak. Köszönet, köszönet érte!”

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!