Szabó Bálint ellen vádat emelt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség

Közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt. A szegedi önkormányzati képviselő április 12-éig letartóztatásban van.
Garai Szakács László

2023. március 24. 10:06


        Szabó Bálint ellen vádat emelt a
Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség

A vádirat szerint Szabó Bálint 2022. szeptember 21-én délután, Budapesten, személygépkocsijával – több közlekedési szabályt is súlyosan megsértve – egy rendőrségi konvoj tagjait a személyvédelmi feladatuk ellátásában, a szolgálati járműben utazók és mások testi épségét közvetlen veszélynek kitéve akadályozta. Szabó Bálint ugyanezen a napon este társaival megjelent a Budai Várban, hogy az általa korábban bejelentett demonstráción részt vegyen. A helyszín és a rendezvény zavartalanságának biztosításában részt vevő rendőrök intézkedést kezdtek a rendezvény egyik résztvevőjével szemben, aki az önkormányzati képviselő részére lefoglalni kívánt parkolóhely miatt szóváltásba keveredett egy másik gépkocsivezetővel.

 

A jogszerű rendőri intézkedés miatt Szabó Bálint indulatossá vált, azt kiabálta, hogy csak kényszerintézkedés hatására fogja hagyni, hogy ismerősét elvigyék a helyszínről, majd felszólította társait, hogy élőlánccal akadályozzák az előállítást. Az előállítás meghiúsítása érdekében Szabó Bálint több hivatalos személlyel is dulakodott, erőszakos magatartásával hosszú percekig akadályozta a jogszerű rendőri intézkedést.

 

Szabó Bálint a fentieket követően az intézkedő rendőrökhöz közel hajolva – a kezében tartott mobiltelefonnal felvételt készítve – üvöltve „mocskos állatoknak”, „mocskos rendőröknek” nevezte őket.

 

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a büntetlen, de jelenleg több büntetőeljárás hatálya alatt álló önkormányzati képviselőt a bíróság halmazati büntetésül ítélje végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, és járművezetéstől eltiltásra. Ez az indítvány azt jelenti, hogy kiszabták vele szemben a szabadságvesztést, de nem foganatosítják, csak akkor, ha a próbaidő alatt újabb szabadságvesztéssel járó büntetést kap.

Vélemények

mutasd mind