Szabó Bálint a francia elnök védelmét akarta tesztelni, ezért belógott Macron és a Visegrádi Négyek találkozójára

Mindenféle ellenőrzés nélkül juthatott a franca elnök és Orbán Viktor közelébe a botrányairól elhíresült Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő. Saját bevallása szerint csak tesztelte a Terrorelhárítási Központot.
Cservenák Zoltán

2022. január 07. 16:32

Szabó Bálint a francia elnök védelmét akarta tesztelni, ezért belógott Macron és a Visegrádi Négyek találkozójára

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és a visergrádi országok – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – miniszterelnökei, köztük Orbán Viktor találkozóján készített szelfit és fotókat a főszereplőkről Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő még december 13-án. Akkor még nem tűnt különösebben érdekesnek a dolog, hiszen Szabó Bálint akár Lázár János munkatársaként is ott lehetett volna a találkozó közelében. A 24.hu cikke nyomán azonban már teljesen máshogy kell értékelni a megjelent fotókat.

 

A 24.hu ugyanis azt írja, Szabó Bálint nem hivatalosan volt ott a találkozó helyszínén, csak „besétált” a Terrorelhárítási Központ által biztosított eseményre.

 

A Belügyminisztérium a hírportál kérdésére azt válaszolta,  nem számít rendkívüli eseménynek az, hogy egy illetéktelen személy, azaz Szabó Bálint is ott volt, ugyanakkor a 24.hu azt is írja, a Terrorelhárítási Központban megrovással zárult az ügy kivizsgálása, sőt, az sem kizárt, hogy súlyosabb büntetéseket is kiosztottak Szabó Bálint besurranása miatt a TEK-nél.

 

Az sajnos nem derült ki a cikkből, hogy Szabó Bálint vajon miért akart diplomáciai botrányt kavarni azzal, hogy belopózott a francia elnök és a V4-ek találkozójára, vagy miért akarta nemzetközi szinten is lejáratni a Terrorelhárítási Központot. A sikeres besurranásával ugyanis a botrányra és a lejáratásra mindenképp számítani lehetett és még lehet is.

 

Ugyanis Szabó december 13-án, a Facebookon közölt fotóin jól látható módon méterekre volt a világ egyik legfontosabb politikusától, Emmanuel Macrontól, és a V4-es miniszterelnököktől is, köztük Orbán Viktortól.

 

 

A szegedi önkormányzati képviselő a 24.hu-nak elmondta, tesztelni akarta a rendezvény biztosítását, ezért ment be a találkozóra. Szabó azt is mondta, nem ez volt az első eset, hogy védett eseményeken sikeresen kijátszotta a biztonságiakat. 

 

Sőt, Szabó hozzátette, az eset után többször arra kérték telefonon, vegye le a fotót a Facebookról, de ezt azóta sem tette meg.

 

Egyelőre az is érdekes kérdés, hogy ha a Terrorelhárítási Központ vagy akármelyik magyar diplomáciai szerv ilyesmit kért tőle, ráadásul több alkalommal, akkor azt Szabó Bálint miért nem akarja teljesíteni.

 

Szabó Bálintnak nem ez volt az első furcsa cselekedete az elmúlt években. A Lázár Jánossal is együttműködő Szabó majdnem két órára megbénította az Anna-kúti kereszteződésben a közösségi közlekedést azzal, hogy villamossínekere állt az autójával, ezért a hatóságok eljárást kezdeményeztek ellene. Több száz ezer forintos kárt okozott akciójával, ráadásul a közlekedőket is veszélyeztethette a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében „parkolásával”. Nemrég volt elrablási ügye is, cipőfűzővel oszlophoz kötözéssel és szalmabálás alágyújtással, gatyában sétáltatással, amit összességében a hatóságok nem igazán találtak megalapozottnak. De készített olyan videót is a járvány idején, amiben – jogász létére – emberöléssel vádolt mindenkit, aki nem viseli a maszkot, noha az akkor még nem volt kötelező.