Szabadtéri Szalon: igazi Chicagót csinálnak a Dóm téren az évad utolsó musical-bemutatójának szereplői

A Chicago főszereplői, Janza Kata, Nagy Ervin, Lakatos Márk és a rendező, Béres Attila voltak a Szabadtéri Szalonban Stahl Judit vendégei kedden délután a musical Dóm téri bemutatója előtt. A Szegedi Szabadtéri Játékokon most először látható világhírű musical műhelytitkairól szóló élő közvetítést bárki nyomon követhette a Facebookon.
Rafai Gábor

2022. augusztus 09. 20:35

Szabadtéri
Szalon: igazi Chicagót csinálnak a Dóm téren az évad utolsó musical-bemutatójának
szereplői

John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse világszerte ismert, de a Szabadtéri Játékokon eddig be nem mutatott musicalje egészen egyedi koncepcióval érkezik a Dóm térre augusztus 12-én, pénteken este. 

 

A Chicago cselekménye Roxie Hart és Velma Kelly körül forog, akiket gyilkosság miatt halálbüntetésre ítélnek és a börtönben találkoznak az 1920-as évek Chicagójában. Velma, hivatásos táncosnő, Roxie pedig egy színészi ambíciókat dédelgető háziasszony, ők küzdenek egymással a hírnévért, amely végül megmentheti őket az akasztófától. 

 

Stahl Judit elsőként azt kérdezte a rendezőtől, mit gondol, mitől ilyen népszerű és máig megunhatatlan ez a musical. 

 

Béres Attila szerint az igazságszolgáltatás és a showbiznisz olvad egybe a színpadon, miközben reflektál a darab a központjában álló tizenöt perc hírnév problémakörének legmaibb vonzataira.

 

– Bennünket, közép-kelet-európaiakat is utolért az az őrület, hogy mindenki híres akar lenni. Nem a legjobb orvos, nem a legjobb mérnök, mert azért keményen meg kell dolgozni. Sokak célja ma Magyarországon is, hogy a legkönnyebb úton, munka és erőbefektetés nélkül gyorsan híressé váljanak, ezért is szeretnének olyan sokan például influenszerkedni.  A darab két főszereplője is híres szeretne lenni, de könnyen, ezért gyilkolnak. Minden előadás az aznap esti nézőknek szól, ez is, ezért univerzális mondanivalója mellett igyekszünk sok izgalmas megoldással kikacsintani a kis magyar valóságra.

 

Billy Flynnt, egy minden hájjal megkent, dörzsölt ügyvédet alakít Nagy Ervin, aki darab béli figurájáról azt mondta, annak a mintapéldánya, aki azt vallja, nem dolgozni kell, hanem jóban lenni mindenkivel, a sajtóval, a bírókkal, a politikusokkal, jó kapcsolatot kell ápolni a legfelsőbb körökkel is.

 

– Azt látom magam körül, hogy ez a mentalitás mérgezi a mai magyar társadalmat is. Billy Flynn látszólag rossz ember, de a lelke mélyén ő is tudja, mi a jó. Azzal is tisztában van, hogy minden nap újra és újra elárulja önmagát, majd végül kijelenti, aki jó ügyvédet akar, az ne őt válassza.

 

– Minden szereplőnek eljön a darab egy pontján az igazság pillanata – mondta a dögös börtönőr, a Morton Mama szerepét játszó Janza Kata, aki idén már sokadszor tér vissza a Dóm színpadára. 

 

– Egy rendes, kemény kápót kell alakítanom, de nagy anyai szívvel. A szigor és tyúkanyóság egyszerre lakik ebben a karakterben.

 

 

Lakatos Márk új szerepkörben mutatkozik be a Szegedi Szabadtéri Játékokon, színészként debütál a Dóm téri deszkákon.

 

– Én egy örökös kívülálló vagyok a darabban is, az életben is. Ezért is tetszett meg nagyon hamar a szerep – mondta a konferanszié szerepét alakító híresség, akit a színházrajongók eddig elsősorban stylistként, valamint látvány- és jelmeztervezőként ismerhettek.

 

– Valójában ez egy bohócszerep. Egyszerre bent is vagyok, kint is vagyok, de közben az én életemről is szól. 

 

Stahl Judit végül arra kérte a beszélgetés résztvevőit, mondják el, számunkra mi volt legnagyobb meglepetés a darab pórbája során. 

 

Béres Attila rendező, akit többen is arra figyelmeztettek, hogy ez egy kamaradarab, a legjobban azon lepődött meg, hogy sikerült olyan színes és nagy látványvilágot létrehozniuk, hogy még az ország legnagyobb, ezer négyzetméteres színpada is kicsinek bizonyul olykor. 

 

Janza Kata számára a legnagyobb meglepetés és öröm az volt, hogy egy színpadon, ráadásul az ország legnagyobb színpadán játszhat együtt Ónodi Eszterrel és megismerhette a másik főszereplőt alakító Czakó Juliannát.

 

Lakatos Márk azon csodálkozott a próbák során leginkább, hogy ekkor tömegben is családias hangulatban érezhette magát, míg Nagy Ervin szerint igazi nagypálya a Dóm téri színpad.

 

– Olyan itt,a Dóm téren játszani, mintha ejtőernyővel ugrana ki az ember egy repülőgépből, egyszerre félelmetes, de mégis izgalmas és örömteli – csak nyíljon ki az ejtőernyő.

 

A strucctollakban, rabruhákban, panel-romantikában és fülbemászó ritmusokban bővelkedő előadás a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszínpadának idei utolsó bemutatója, amelyet pénteken este 9 órakor tartanak a Dóm téren. Ezt követően még öt alkalommal – augusztus 13-án és 14-én, valamint 18-án, 19-én és 20-án este – is láthatja a darabot közönség.