Szabadon vezényelhetik a centrumkórházak az orvosokat és a szakápolókat, akik a „gyógyítói teljesítménytől függően” húsz százalékkal kevesebbet is kereshetnek, háziorvosi körzeteket szüntethetnek meg egy tollvonással

Praxisok szűnhetnek meg, koncentrálnák az ellátásokat: Takács Péter Pintér Sándor belügyminiszter egészségügyért felelős államtitkára elküldte a szakmai szervezetekhez a legújabb „egészségügyi reform” tervezetét. A kamarai vezetők személyesen is véleményezhetik az olvasottakat a jövő héten. Hogy figyelembe veszik-e javaslataikat, az már egy másik kérdés.
Garai Szakács László

2022. november 04. 07:44

Szabadon vezényelhetik a
centrumkórházak az orvosokat és a szakápolókat, akik a
„gyógyítói teljesítménytől függően” húsz százalékkal
kevesebbet is kereshetnek, háziorvosi körzeteket szüntethetnek meg
egy tollvonással

A Népszava összefoglalója szerint várhatóan a betegeknek többet kell majd utazniuk, mert a tervezet koncentrálná az ellátásokat. A megyei centrum kórházakba költöztetnék azokat a szakmákat, amelyek biztosításához sok szakemberre van szükség. Az ellátások megyei átszervezését az Országos Kórházi Főigazgató koordinálja majd. A javaslattal újraszabályozzák a városi és vármegyei kórházak szakmai tartalmát. Eszerint azt, hogy az egyes kórházak milyen ellátásokat nyújthatnak a belügyminiszter külön rendeletben határozza majd meg.

 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) praxiskezelőként kapna felhatalmazást a háziorvosi körzethatárok kijelölésére, illetve a betöltetlen praxisok kezelésére. Az 1200 főnél kisebb körzeteket 2028-ig megszüntetnék. Az önkormányzatok lemondhatnának arról, hogy maguk gondoskodjanak az alapellátásról a településükön, ekkor az OKFŐ alá tartozó praxiskezelő köt szerződést az orvossal, s annak személyét csak véleményezheti az önkormányzat. A javaslat – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná az orvosi ügyelet megszervezését. Ennek érdekében a feladat ellátását jövő év júliusától az önkormányzatoktól az OMSZ venné át.

 

A koncepció szerint a jövőben minden megyében egy irányító egészségügyi intézmény működne. A városi kórházak a megyei irányítók telephelyeiként, társkórházként fogadhatnák a betegeket. Az utóbbiakban főként egynapos műtétek, belgyógyászati, valamint szülészeti és sürgősségi ellátások maradnának egyéb társszakmák mellett. A munkáltatói jogokat a centrumkórházak gyakorolnák és azok osztanák újra adott területen elérhető kapacitásokat is.

 

Ez azt jelenti, hogy a dolgozók munkaszerződése változó telephelyre szólna, így oda vezényelhetnék őket, ahol éppen szükség van rájuk.

 

A kormányzati javaslat része maradt az egészségügyi szakdolgozók béremelése is. Az alap- és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolnak. Ha ez megvalósul, akkor szakdolgozók már elérnék az orvosi bérek 34 százalékát. Az emelés forrásigénye 168 milliárd forint lenne az előterjesztő szerint. A béremeléssel párhuzamosan több bérpótlékot megszüntetnének, illetve egy részük beépülne az alapbérbe.