Szabad kezet kapott, így elvállalta: Szilágyi Annamária rendezésében látható Újszegeden az Anconai szerelmesek

Szilágyi Annamária első szegedi szerepe a kultikus Anconai szerelmesek egyik főszerepe volt, most a rendezésében kerül színpadra ez a komédia a Veres 1 Színház előadásában az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus 20-án vagy 21-én – ahogy az időjárás engedi. A Szegedért emlékérmes, hétszeres Dömötör-díjas színész-rendezőt első szegedi emlékei közt arról is kérdeztük, amikor elszabadult a mikroport a szoknyája alól. A Szegedi Tükör interjúja.
Dombai Tünde

2022. augusztus 20. 10:12

Szabad kezet kapott, így elvállalta:
Szilágyi Annamária rendezésében látható Újszegeden az Anconai
szerelmesek

– Mikor találtak egymásra a veresegyházi színházzal, és hogyan kérték fel az Anconai szerelmesek rendezőjének? Tizennyolc éve a kultikus szegedi Anconai egyik főszerepét, Viktóriát játszotta.

 

– A színházzal friss volt a kapcsolatunk, de Venyige Sándorral, Alexszel évszázadokkal ezelőtt találkoztunk, amikor Molnár Lacival csinálták a Musical Színházat, amiben aktívan részt vettem, fiatal csitriként táncoltam, bár ez az én alkatommal elég érdekes. (Nevet.) De sokan közreműködtünk benne a békéscsabai színházból, ahol akkoriban stúdiós voltam. Amikor Alex megalapította a saját színházát, a rákövetkező évben meghívott a Ne most, drágám! című produkciójukba, és én nagy örömmel mentem. Veresegyházon tartanak három bérletes előadást, a többit vidéken játsszák. Egy ilyen turnén felmerült Alexben, hogy mi lenne, ha az Anconai szerelmeseket elővenné, és én rendezném. Első körben megijedtem a feladattól, mert már játszottam a darabban Szegeden, Megyeri Zoli rendezésében, és azon gondolkoztam, mennyire tudok elrugaszkodni attól a kultikus előadástól. Végül azt mondtam, ha szabad kezet kapok, és Varsányi Annával csinálhatom a díszletet és jelmezeket, akkor vállalom. Annával leültünk, picit megújítottuk, nem másoltuk, áthelyeztük a hangsúlyokat pár szereplőnél, és annyira sikeres az előadás, hogy ha jól tudom, már több mint százat játszottak belőle négy év alatt.

 

– Nem vágyott rá, hogy szerepeljen is a komédiában?

 

– Érdekes módon nem, pont az volt benne a kihívás. Ott ült a veresegyházi bemutatón Megyeri Zoli is, én meg árgus szemekkel figyeltem, hogy reagál. Megdicsért a végén, ami nagyon jólesett.

 

– Sokfelé, sokféle játszóhelyen adják elő a Veres 1 társulatával a darabot. Mindegyiken ott van és hozzáigazítja a darabot az adottságokhoz?

 

– Nem, ennyire szorosan nem tudok részt venni a munkában a távolságok miatt, de felhívnak, ha egy szereplő nem ér rá, és mást kell felkérni, vagy ha ők javasolnak valakit, az áldásomat adom-e rá.

 

– Az Újszegedi Szabadtéri viszont egészen más, mint a színház. Van vele sok feladata?

 

– Igen, megkerülhetetlen vagyok. (Nevet.)

 

A 2022-es előadás Viktóriája, Laurinyecz Réka és Tomao Nicomacója, Buch Tibor (fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok/Veres 1 Színház)

 

– A veresegyháziak Ne most, drágám! előadása most is megy. Miért nincs benne?

 

– Szintén egyeztetési problémák miatt.

 

– Járt már Anconában, ha színészként és rendezőként is megtalálta már az Anconai szerelmesek?

 

– Nem, de nyugdíjas koromban Olaszországban szeretnék élni, és akkor megnézem.

 

– Ahogy említette, a szegedi társulat 2004-es Anconai szerelmesek előadásában lépett először szegedi színpadra. Szép élmény maradt a közönségnek. Önnek is?

 

– Végtelenül hálás vagyok a sorsnak és Megyeri Zolinak, hogy rám gondolt abban a szerepben, mert nem is én voltam az első szereposztásban, hanem Varga T. Zsuzsa, aki akkor éppen babát várt, és ezért jöttem én a képbe, hiszen még nem voltam a Szegedi Nemzeti Színház tagja, csak úgy volt, hogy jövök. Hálás vagyok érte, hogy azzal nyithattam Szegeden, mert azt gondolom, nagyon fontos, hogyan mutatkozik be az ember egy új városban. Ezzel nyertem el az első Dömötör-díjamat.

 

– A következő tizenhét évben pedig további hat Dömötör-szoborral jutalmazta a szegedi közönség. De vissza oda, hogy Székhelyi József akkori főigazgató hozta önt Szegedre. Ki találta meg erre a darabra?

 

– Megyeri Zoli, ő rendszeresen rendezett Békéscsabán, ismert engem. Amikor felhívott, hogy én lennék Viktória, ellenkeztem, hogy azt a szerepet mindig törékeny, filigrán nők játsszák. Mire ő, hogy „igen, de a Borovics lesz a partnered”. Akkor igent mondtam.

 

A 2004-es kultikus szegedi előadás szerelmesei: Borovics Tamás és Szilágyi Annamária (fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

 

– Egy nem tervezett vicces jelenet is adódott abban az előadásban.

 

– Igen, kiesett a mikroport a szoknyám alól a nagy jelenetünkben Borovics Tamással, és hiába próbáltuk visszatenni úgy, hogy a nézők ne vegyék észre, önálló életre kelt és egyfolytában kihullott. Amikor már mindenki ezen nevetett, Bori kiszólt, hogy „álljunk meg”, megfogta a szoknyámat, visszatette a mikroportot, majd intett, hogy „mehetünk tovább”. Ilyenek történnek, nem is szeretem a kellékeket a kezemben, mert azok életre kelnek, és bosszút állnak, inkább minél kevesebbet használok belőlük.

 

– Borovics Tamással jó párost alkotnak a színpadon, a saját rendezésében őt is szokta férjének választani.

 

– Mi még Békéscsabáról ismerjük egymást, ő akkor volt negyedéves, amikor én elkezdtem a tanulmányaimat. Ő rögtön Szegedre szerződött, utána Zsuzsival, a feleségével volt jó a kapcsolatunk, és amikor én is átjöttem, az Anconaiban kihoztuk egymásból a maximumot. Legközelebb a Hegedűs a háztetőn-ben lesz a férjem, Tevje. Nagyon jó barátságot ápolunk amúgy a magánéletben, elmondjuk egymásnak, ami nem kerek, még akkor is, ha az fáj. Lehet, hogy nem tudunk okosat mondani rá, de meghallgatjuk a másikat.

 

– Milyen új darabokban láthatjuk ősztől?

 

– A Hegedűs a háztetőn című musicalben leszek Golde, a Kakukkfészekben Ratched nővér, valamint az Egy csók és más semmiben és a Ludas Matyiban játszom.

 

– Rendezni is fog?

 

– A színházon belül nem tartanak rá igényt; a nyáron elkészült és a városháza udvarán bemutatott Esküvő után című darabunkat visszük művelődési házakba. Reméljük, a rezsicsökkentés csökkentése nem sújt bennünket annyira, hogy az embereknek nem lesz kedvük és lehetőségük színházba járni.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind