Szabad Európa: hivatali papírokat égettek az önkormányzati választások előtt Újszentivánon

A 113 millió forintos költségvetési csalással megvádolt újszentiváni polgármester balatoni nyaralóján is dolgozniuk kellett a helyi közmunkásoknak.
Cservenák Zoltán

2022. február 21. 14:28

Szabad Európa: hivatali papírokat égettek az önkormányzati választások előtt Újszentivánon

A Szabad Európa azt írja, elárvult falu lett Újszentiván a helyiek és a környék közéleti szereplői szerint Fidesz-barát Putnik Lázár letartóztatása óta. 

 

A közel 2000 fős faluban régóta nem értik, hogy miért akartak munkásszállót építeni, miközben a hat évvel ezelőtt bezárt iskola újranyitására sokkal nagyobb igény lett volna.

 

„Lázi jó ember volt még az elején, csak hát a pénz meg a hatalom megbolondította, és a helyi ellenségeskedés kettészakította a falut. Attól félek, hogy akik majd utána jönnek, azoknak is csak a falu pénze kell majd. Szerintem be kellene már fejezni ezt a több mint tíz éve tartó háborút, és inkább össze kellene fognunk” 

 

– idézi a Szabad Európa az egyik helyi lakost.

 

A lap az Újszentivánon élő Minyó Páltól azt tudta meg, hogy ő maga is látta, amikor 2019-ben, az önkormányzati választások előtt 

 

„két közmunkás hordta fekete zsákban a papírokat ki a hivatalból, és égették, mint a sz*t egyfolytában, három napon keresztül”.

 

A férfi azt is elmondta, az önkormányzat udvarán két nő egy üstházban zsákszámra égetett el papírokat.

 

„Csak egy kerítés választott el minket, hárman is néztük. Hűségesen égették a papírt, és nem lapoztak bele semmibe, mert valószínűleg felsőbb utasításba kapták, hogy még véletlenül se próbáljanak meg beleolvasni. Mindannyian tudtuk, hogy választás előtt itt bajok vannak, hogy ilyen hirtelen meg kell semmisíteni a papírokat” 

 

– magyarázta Minyó.

 

A lap egy fotót is közöl, amin látszik egy nő, egy üstház és egy fekete zsák egy fa környékén.

 

Szentirmay Sára, Újszentiván jegyzője azt mondta a Szabad Európának, szerinte teljes képtelenség és lehetetlen, hogy így szabadultak volna meg hivatalos papíroktól az önkormányzatnál. Ugyanezt mondta Ballai Csaba is, aki a közmunkások vezetője a faluban.

 

A Szabad Európa ugyanakkor megjegyzi, korábban írtak arról, hogy a papíron betelepített szerb választópolgárok után maradt nyomokat ledarálták az önkormányzatnál.

 

A lap megszólaltatta Pomázi Gézát, aki 2019 óta dolgozott Putnik Lázárnak. Pomázi felújította Putnik apjának házát és Putnik szegedi lakását is, és bár hivatalosan nem dolgozott az újszentiváni önkormányzatnak, Putnik mégis arra kérte Pomázit, hogy az önkormányzat nevére kérjen számlát a tankolásairól.

 

Arról, hogy a balatoni nyaralón az újszentiváni közmunkások is dolgoztak, Rusin Csaba, az Élhető Újszentivánért Facebook-csoport alapítója számolt be a Szabad Európának.

 

„A Putnik Lázárhoz kötődő munkásszálló, közmunkaprogram vizsgálata során jutott birtokunkba olyan információ, hogy esetenként önkormányzati járművel önkormányzati közmunkásokat szállítanak le egy napra, három napra, négy napra Andocsra, ahol különféle munkákkal voltak megbízva: ablakcsere, betonozás, takarítás” 

 

– mondta Rusin a lapnak.

 

Sőt, Pomázi Géza szerint munkaidőben kellett különböző famunkákat végezniük a közmunkásoknak, ezek egy részét a 237 kilométerrel arrébb található polgármesteri nyaralóban szerelték fel.

 

Pomázi azt is elmondta, egy éven át dolgozott közmunkásként, de az önkormányzat nem akarta kifizetni, ezért perre ment a másfél millió forintjáért.

 

A Szabad Európa úgy tudja, Putnik Lázár az elmúlt években összesen három ingatlant vásárolt a Balaton-parti Andocson, ezek egyike a négy apartmant magában foglaló apartmanház.

 

(Szabad Európa)