Svante Pääbo finn kutató 2022 fiziológiai-orvosi Nobel-díjasa

„A kihalt emberfélék genomjával és az emberi evolúcióval kapcsolatos felfedezéseiért” kapta az elismerést a Svéd Királyi Tudományos Akadémiától. Karikó Katalinnak még várnia kell.
Cservenák Zoltán

2022. október 03. 11:49

Svante Pääbo finn kutató 2022 fiziológiai-orvosi Nobel-díjasa

A Nobel-bizottság indoklása szerint Svante Pääbo úttörő kutatásai során szekvenálta a mai ember kihalt rokonát, a neandervölgyi ember genomját. 

 

Szenzációs felfedezést tett: a korábban ismeretlen gyenyiszovai ember létét is bebizonyította. Pääbo azt is megállapította, hogy ezekről a mára kihalt emberfélékből génátvitel történt a Homo sapiensbe, miután körülbelül 70 ezer évvel ezelőtt Afrikából kivándoroltak. A gének ezen ősi áramlásának a mai emberhez fiziológiai jelentősége van napjainkban, például befolyásolja azt, hogy immunrendszerünk hogyan reagál a fertőzésekre.

 

Pääbo alapvető kutatásai egy teljesen új tudományágat szültek; paleogenomikát. Azáltal, hogy feltárt genetikai különbségeket, amik megkülönböztetik az összes élő embert a kihalt emberféléktől felfedezései alapot adnak annak feltárásához, hogy mi tesz minket egyedülállóan emberré.