Suttyomban megemelte az államtitkárok fizetését is Orbán Viktor

Korábban jogszabály szabályozta, maximum mekkora összeget kereshetnek, de június óta a miniszterelnök egyszemélyben dönthet az illetményükről. Ennek köszönhetően néhány államtitkár fizetése csaknem 2 millió forintra nőtt.
Kékes Viktória

2022. július 13. 07:30

Suttyomban megemelte az államtitkárok fizetését is Orbán Viktor

A 24.hu szúrta ki a külügyminisztérium államtitkárának vagyonnyilatkozatában, hogy Magyar Levente fizetése 150 ezer forinttal nőtt: az eddigi 1,75 millió forint helyett immár 1,9 millió forintot írt be jövedelemként.

 

A lap arra emlékeztet: 2022 júniusáig jogszabály határozta meg az államtitkárok fizetési plafonját (1,75 millió forintban, a képviselői mandátummal is rendelkezőknek 1,3 millió forintban), de egy salátatörvényben elrejtett módosítás miatt most már Orbán Viktor dönthet szabadon a miniszterek és az államtitkárok fizetéséről. 

 

Bár nem hozták nyilvánosságra, hogy az államtitkárok fizetését is megemelte a miniszterelnök, Magyar Levente és Kutnyánszki Zsolt (a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára), valamint Hornung Ágnes vagyonnyilatkozatából egyértelműen kiolvasható a bőkezű emelés.

 

A 24.hu megpróbálta kideríteni egyedi esetekről van-e szó: kikérték a Miniszterelnöki Kormányirodától és a Miniszterelnöki Kabinetirodától, hogy melyik miniszternek és államtitkárnak mekkora illetményt állapított meg a kormányfő, milyen szempontok szerint mérlegelt, amikor meghatározta mintegy hetven államtitkárának és tizennégy miniszterének a fizetését. A Kormányzati Tájékoztatási Központ mindössze egyetlen mondattal válaszolt:

 

„A törvény eddig is lehetőséget biztosított a miniszterelnök számára, hogy meghatározza a miniszterek és államtitkárok fizetését. Ezeket az adatokat a törvényben meghatározott módon és időben közzétesszük”.

 

A múlt csütörtöki kormányinfón derült ki az is, hogy két miniszter, Csák János és Nagy Márton fizetése eléri az 5 millió forintot. Gulyás Gergely azt mondta, a többi miniszter fizetése a jogszabályban meghatározott módon, az előző évi átlagbér hatszorosa. Azt azonban továbbra sem tudni ez megfelel-e a valóságnak, vagy (az államtitkárokhoz hasonló mértékben) a miniszterek illetményét is megemelte a miniszterelnök. 

 

Orbán maga is alapos béremelésben részesült júniusban, a miniszterelnök a korábbi 2,8 millió forint helyett most már 4,8 millió forintot vihet haza havonta. Eközben a kormány a kata eltörlésével épp tönkretette mintegy 300 ezer vállalkozó megélhetését, és amikor a közszférában dolgozók béremeléséről kérdezik a Miniszterelnökséget vezető minisztert, a válasz mindössze annyi: majd ha „jobb idők jönnek”, akkor kerülhet sor itt is a megalázó mértékű fizetések megemelésére.