Súlyos szakmai problémák vannak az orvosbéremeléssel

A parlament tegnap ellenzéki ellenszavazat nélkül fogadta el az orvosok béremeléséről szóló törvényt. Bár valóban jelentősen növekedni fognak a fizetések az egészségügyben, az új szabályok egy része a teljes rendszer működését veszélyezteti. 

2020. október 07. 12:12

Súlyos szakmai problémák vannak az orvosbéremeléssel

Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke négy pontban foglalta össze a 444-nek a legfontosabb problémákat:

  • A javaslat megtiltja, hogy az orvosok vállalkozóként egyszerre több intézményben is dolgozzanak. Elmondása szerint például a sürgősségi, traumatológiai, aneszteziológiai, intenzív terápiás területeken a szakorvosok többsége így végzi az ellátást, ennek korlátozása a rendszer összeomlásához fog vezetni.
  • A másodállás vállalásának tiltása súlyosbítani fogja az orvoshiányt, amit egyébként a kormány éppen meg akart oldani a javaslattal. Ráadásul a törvény indokolatlanul szigorú korlátozásokat tartalmaz, a szabályok értelmében az orvosok nem végezhetnek az állásuk mellet például szakértői, sportolói, vagy sportedzői tevékenységeket sem.
  • A kedden elfogadott törvény megtiltja, hogy az orvosok az állami intézményekben olyan beteget lássanak el, akit azonos problémával korábban a magánpraxisukban kezeltek. Szabad szerint ez lehetetlen helyzetekhez vezethet, ugyanis előfordulhat, hogy nincs másik orvos az adott területen.
  • A Magyar Orvosok Szakszerevezet a legnagyobb problémának azt a rendelkezést tartja, aminek az értelmében az egészségügyi szolgálatot teljesítő orvosoknak vállalniuk kell, hogy 1+1 évre átvezényelhetők, akár a lakóhelyüktől távoli,egészségügyi intézménybe is. Attól tartanak, hosszabb időre a családjuktól és az otthonuktól távol kell dolgozniuk, ami nem csak a szabadságjogaikat korlátozza aránytalanul, de a betegek szabad orvosválasztáshoz való jogát is sértheti.

A béremelés szükségességét senki sem vitatja, a hétfőn elfogadott javaslattal kapcsolatban azonban több szakmai szervezet fogalmazott meg kritikát