Süli Ákos és Fodor Zsófia a Foglaljuk vissza az oktatást!-fórumon: Szegeden tényleg működik a tanár–diák–szülő hármas egység!

Az Egységes Diákfront szegedi társelnökei a tapasztalataikról számoltak be az Eötvös 10-ben. Süli Ákos többek között azt, mondta, „nem kapunk pénzt, vagy jobb jegyeket azért, mert itt állunk. Azért tüntetünk, azért vagyunk az utcán, mert elegünk van!”
Garai Szakács László

2023. március 15. 18:45

Süli Ákos és Fodor Zsófia a
Foglaljuk vissza az oktatást!-fórumon: Szegeden tényleg működik
a tanár–diák–szülő hármas egység!

– Szeptemberben kezdődött nekünk minden: egy virrasztást szerveztünk, akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy szeretnénk egy kicsit szervezettebben is kifejezni a szolidaritásunkat a pedagógusok felé. Egyúttal az egyet nem értésünket is ki akartuk mutatni a kormánynak az utóbbi időben hozott döntései kapcsán – kezdte bemutatkozását a két végzős deákos diák az Eötvös 10-ben tartott fórumon. Süli Ákos azt mondta, akkor a semmiből egy harminc fős tagságot hoztak össze, a szegedi Egységes Diákfront létszáma azóta is bővül: több mint nyolc intézményből vannak már tagjaik, a legutóbbi ülősztrájkjukon öt intézmény diákjai vettek részt.

 

 

Elmondták, milyen akadályaik vannak az iskolán belüli rendezvény-szervezésnek, hogyan lehet mégis megoldani a különböző akciókat. Ákos beszélt arról, a Deák-gimnáziumban egy hatvan fős csoport felel ezekért a megmozdulásokért, minden osztályból van két képviselő. – Nálunk elég jól működik ez a riadólánc – jegyezte meg Zsófi.

 

Hangsúlyozták, mindig az a céljuk, hogy ezek a megmozdulások békések legyenek, mindenki fegyelmezetten vegyen részt rajta. –Vigyázunk egymás testi és lelki épségére és a tanórákat sem zavarjuk – közölte Süli Ákos.

 

Ezután az iskolákban tapasztalt problémákról beszéltek, az épületek állapotáról, az „ezeréves” székekről vagy arról, hogy volt, hogy zseblámpával, a telefonjukkal kellett világítani, hogy a szekrényükből kivegyenek éppen akkor kellő dolgokat. „Nincsen, nincsen, nincsen” sorolták, majd Zsófi azt is megjegyezte, azért is csinálják ezeket az akciókat, hogy ami most éppen nincs az intézményben, az legyen.

 

– Rengeteg rendszerszintű kihívás előtt állunk mi, diákok is, nemcsak a tanáraink – hangsúlyozta Süli Ákos, aki rögtön elsők között említette a szabad tankönyv-választás hiányát, és a tanáraik alacsony fizetését. Megjegyezte azt is, hogy ugyan ők idén elballagnak – remélhetőleg – de aggódnak a fiatalabb diáktársaikért. – Az öcsém tizedikes, félünk attól, hogy a folyamatosan romló oktatási rendszer az ő esélyeiket még tovább rontja.

 

Zsófi kijelentette, „van bennünk még energia, motiváció, szeretnénk megmutatni, hogy van miért csinálni ezt az egészet. Próbálunk nem beletörődni abba, hogy a különböző társadalmi csoportokat folyamatosan támadják. Van remény, folytatni fogjuk egészen addig, amíg hamis ígéretek helyett valódi változást nem kapunk!”

 

Nézzék meg Zsófi és Ákos bemutatkozását!